Aperitive

#aluat #craciun #paine #mancare craciun

Paine Mos Craciun

Daca vrei sa impresionezi musafirii la masa de Craciun, fa o paine cu chip de Mos Craciun . Pare ceva foarte complicat dar, in realitate, barba, ochii si caciula sunt foarte simplu de creat.

Ingrediente pentru painea Mos Craciun
 

  • 4 cani faina de paine
  • ½ cana zahar
  • 2 pachete drojdie
  • 1 ½ lingurite sare
  • ½ cana lapte
  • ¼ cana apa
  • ¼ cana unt
  • 2 oua
  • 2 struguri
  • 2 galbenusuri
  • 2 picaturi colorant alimentar rosu
     

Cum se prepara painea Mos Craciun
 

Pune intr-un castron 2 cani de faina, zaharul, drojdia si sarea. Incalzeste intr-o cratita laptele, apa si untul. Pune apoi compozitia din tigaie in aluatul de faina. Bate-l bine.  Apoi bate ouale si adauga-le in aluat. Mai adauga faina pana cand obtii un aluat dens si tare.

Intinde faina pe o suprafata plata si framanta aluatul pe ea pana cand acesta devine neted si elastic. Apoi unge un castron mare si pune aluatul in el, acopera-l si lasa-l la dospit intr-un loc cald, timp de o ora. Aluatul ar trebui sa-si dubleze marimea in acest timp.

Dupa o ora, intinde aluatul din nou pe suprafata de lucru si imparte-l in doua, o bucata mai mare si o bucata mai mica. Ia bucata mai mare de aluat si da-i o forma de triunghi . Desigur, triunghiul nu va avea unghiurile perfect ascutite, ci rotunjite. Acesta reprezinta capul si caciula lui Mos Craciun.

Ia bucata mai mica de aluat si imparte-o in doua. O parte trebuie modelata in forma de barba. Este simplu: foloseste un cutit cu care sa franjurezi aluatul ca si cum ai face niste onduleuri . Apoi lipeste barba de fata mosului (de bucata mare de aluat).

Aluatul care ti-a ramas il vei folosi pentru a face o mustata, un nas, marginea caciulii si ciucurele. Mustata o poti face din 2-3 franjuri de aluat. Nasul poate fi pur si simplu o biluta de aluat, asezata chiar in locul in care pornesc firele de barba. Pentru marginea caciulii poti sa rulezi aluatul precum o coarda groasa, apoi sa o lipesti de caciula, in partea in care aceasta ar avea marginea, de-a lungul capului. Iar ciucurele poate fi precum nasul, dar ceva mai mare.

Pentru ochi, decupeaza in doua locuri, pe fata mosului, astfel incat sa obtii niste adancituri in aluat. Plaseaza in ele cate o boaba de strugure.

Apoi, bate bine galbenusurile intr-un castron. Adauga in ele colorantul alimentar rosu. Cu o perie speciala de bucatarie, unge palaria lui Mos Craciun, apoi nasul si obrajii. Din galbenusuri batute, unge restul chipului mosului, ca sa-l faci auriu.

Da painea la cuptor pentru 25-30 de minute, la 190 grade Celsius.
 

Cum se serveste painea Mos Craciun
 

Se serveste dupa racire.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din aperitive

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare