Ingrediente:
- 450g faina
- 1 lingurita sare
- 1 lingurita zahar
- 14 grame drojdie proaspata (sau un plic drojdie uscata)
- 1 lingurita praf de usturoi
- 1 lingurita oregano uscat
- 1/2 lingurita busuioc uscat
- piper dupa preferinta
- 3 lingura ulei masline (plus extra pentru uns)
- 1 cana apa calda (dar nu fierbinte)
- 5-6 linguri parmezan
Cum se prepara
Faramiteaza drojdia (daca folosesti drojdie proaspata) si amestec-o cu zaharul. Daca folosesti drojdie uscata adauga drojdia impreuna cu zaharul intr-un castronel. Pune apa calda peste si amesteca bine. Lasa la crescut timp de 15 minute.
Intre timp cerne faina de doua ori si adaug-o intr-un castron incapator impreuna cu sare, praful de usturoi, oregano, busuioc si piper proaspat macinat (dupa preferinte).
Adauga peste cele trei linguri de ulei, drojdia crescuta si incepe sa framanti adaugand treptat apa calda. Cand obtii un aluat omogen se scoate pe masa si se framanta bine, pana devine neted si elastic. Nu trebuie sa fie prea tare sau prea moale si nici sa se lipeasca.
Formeaza o bila din aluat, adaug-o intr-un castron curat si unge-o cu ulei de masline. Acopera cu o carpa umeda si lasa aluatul la crescut timp de 20 de minute, intr-o incapere calduroasa.
Preincalzeste cuptorul la 230 grade C si tapeteaza o tava cu hartie de copt. Unge hartia cu ulei de masline. Intinde aluatul bine astfel incat sa acopere intreaga tava. Unge-l cu ulei si presara parmezanul deasupra.
Coace focaccia timp de 15-20 de minute, pana cand este bine patrunsa si devine aurie la suprafata.
Serveste focaccia calda alaturi de salate sau alte preparate, dupa preferinta.
Sursa foto: