Bag in box, o denumire imprumutata imediat de catre europeni, denumit initial vin la punga este o noutate pe piata romaneasca. Sistemul este simplu: o punga de plastic cu o canea sau un robinet care nu permite aerului sa intre si fereste vinul si de contactul cu lumina. Materialul de contact cu vinul este un plastic alimentar biodegradabil la interior, iar la exterior este o folie de aluminiu care evita schimbul de caldura cu mediul exterior.

Astfel, vinul poate fi transportat pentru o perioada de pana la 24 de ore in caldura fara sa isi schimbe temperatura, un alt avantaj il constituie biodegrabilitatea pungii de unde si imaginea de ambalaj verde. Aceasta punga cu robinet este introdusa intr o cutie de carton care are rol atat de protectie cat si estetic de aici denumirea de vin la cutie. Chiar daca la noi in Europa a aparut in jurul anilor 2000 , peste hotare, in America vinul la punga aparuse inca din 1970 la petrecerile studentesti. Din pacate in acea perioada, cele mai proaste asa zise vinuri erau ambalate la cutie, astfel ca imaginea vinului la bag in box era de vin prost si ieftin.

Dupa o perioada de 15 ani, costurile ridicate ale ambalajului de sticla au facut producatorii de vinuri sa reconsidere ambalajele de tip bag in box. In consecinta in primul rand au fost ambalate si vinuri de origine controlata, vinuri de o calitate superioara fapt ce a fost observat si de consumatori si de publicatiile in domeniu. Celebra publicatie Wine Spectator a facut un studiu de piata printre vinurile la cutie iar rezultatele acestui studiu au facut inconjorul lumii: din 39 de vinuri testate s-a constatat ca peste 85% au primit scoruri bune si foarte bune, in termeni oenologici punctaje de peste 80 de puncte. Cu timpul si consumatorii de vinuri au ajuns la aceasta concluzie iar piata vinurilor bag in box a crescut cu 10% in ultimii 5 ani. Pe plan mondial momentan bag in boxul la 3 L are o cota de 8.7% iar bag in boxul de 5 L are o cota de 10.1%, in crestere evidenta fata de anii trecuti.

De ce ieftin si bun? De ce este cautat? Ca si calitate, se stie ca cel mai mare dusman al vinului este oxigenul. Acesta caseaza vinu (schimba culoarea) si ridica volatila vinului (otetirea). In momentul desfacerii unei sticle de vin consumatorul este nevoit sa o consume in urmatoarele 3-4 zile deoarece oxigenul a inlocuit in sticla volumul de vin consumat, iar suprafata de contact cu aerul este mult mai mare. Nu acelasi lucru putem spune si despre bag in box. Odata cu desigilarea unei cutii tip bag in box, vinul poate fi consumat si in 6-7 saptamani deoarece robinetul pungii este conceput astfel incat sa nu permita aerului sa intre in punga, iar vinul ramas nu risca sa se oxideze sau sa se oteteasca.

 In continuare vom enumera cateva din economiile de pret care se fac prin ambalarea la bag in box in comparatie cu ambalarea la sticla:
- pentru pastrarea vinului la sticla este necesara schimbarea butoaielor de stejar odata la 2 ani, pretul unui butoi de 225 L este de 600 E.  
- ambalarea unui litru de vin ajunge la aproximativ 0.65 E/L, in timp ce ambalajul unui litru de vin la bag in box costa maxim 0. 2 E/L.
- logistica - la 1000 L de vin ambalat la sticla, ambalajul cantareste 1300 kg, in timp pentru 1000 L de vin ambalat la BIB, ambalajul cantareste 50 kg. Este evident ca costurile transportului sunt mai mult decat duble/L de vin ambalat la sticla decat la BIB.

Despre viitor, cu siguranta piata de vinuri bag in box va creste si in anii urmatori si se vor imbutelia din ce in ce mai multe vinuri tinere in cutie decat in sticla dar piata vinurilor este atat de variata cu gusturi si cumparatori diferiti din toate punctele de vedere incat niciodata nu putem
spune ca in viitor vor fi toate vinurile ambalate la bag in box.

  •   2013-06-25
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din bauturi

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii