Bauturi

#productie vin #vinuri imbuteliate #vinuri vrac #import vinuri #taxe vin

Vinuri imbuteliate sau vinuri vrac?

Piata de vinuri din Romania este intr-o continua schimbare incepand din anul 1990. Daca inainte de revolutie numarul de unitati de productie a vinurilor erau de ordinul zecilor, momentan in Romania isi desfasoara activitatea peste 300 de societati in productia vinurilor. Astfel, oferta a devenit extrem de variata, asta si in contextul aderarii la UE si cresterii importurilor de vinuri atat comunitare cat si extracomunitare.

In Romania peste 80 la suta din cantitatea de vin produsa o constituie vinurile de masa spre diferenta de celelalte tari din UE al caror procent nu depaseste 40 la suta. Taxele vamale pentru importul de vinuri de masa in Uniune sunt de minim 20 eurocenti/L. Astfel, producatorii de vinuri vrac din tara noastra s-au orientat catre exporturi comunitare de vinuri vrac. Cel mai important cumparator de vinuri vrac romanesti din Europa este Germania cu minim 10 milioane de litri importati anual din tara noastra. Cu toate acestea cel mai mare importator de vinuri romanesti cu o cota de peste 50 de milioane de litri de vinuri vrac si imbuteliate importate anual ramane China. Importante firme din Romania precum Murfatlar, Cotnari sau Vincon au deschis filiale in China.

Din pacate vinurile noastre sunt cu mult mai apreciate peste hotare daca sunt imbuteliate de companii din alte tari. Imaginea nu tocmai buna pe care ne-am creat-o in ultimii 20 de ani, nu ne ajuta sa vindem in afara tarii branduri Romanesti, situatie care se aplica cam la toate produsele , nu numai la vinuri chiar daca de foarte multe ori raportul pret calitate ne este favorabil. Astfel, in Romania productia si vanzarea vinurilor vrac este in crestere mare fata de cele imbuteliate. Pe de alta parte, pe piata interna, momentan se consuma mai mult vin imbuteliat decat vrac. Dar viitorul nu este tocmai roz pentru vinurile imbuteliate. Costurile mari de imbuteliere cam 4 ron/l , cat si criza economica, fac consumatorii sa se indrepte catre vinurile vrac de la vinariile si cramele de cartier. Mai ieftine, pe degustate, mai la indemana vinurile vrac devin mult mai accesibile pentru omul de rand din Romania. Drept urmare producatori importanti pe plan local precum Murfatlar, Jidvei sau Cotnari au deschis in ultimii ani in sistem franciza peste 500 de crame si vinarii in toate orasele mari din tara. Se estimeaza ca pana in anul 2020 piata vinurilor vrac sa o depaseasca pe cea de vinuri imbuteliate in tara noastra.

Acest trend cu siguranta trebuie macar sa ne dea de gandit deoarece in prezent in industria imbutelierii de vinuri autohtone sunt angajati peste 5000 de oameni, ale caror locuri de munca sunt puse in pericol. De exemplu la o firma de productie si imbuteliere a vinurilor la care sa spunem lucreaza 100 de angajati, 70 dintre ei se ocupa cu conditionarea, imbutelierea si ambalarea vinurilor si doar 30 cu productia vinului vrac. De asemenea avansarea tehnologiei contribuie si ea la scaderea locurilor de munca.

Cu aceeasi problema se confrunta si unul dintre cei mai mari producatori de vinuri din lume, Africa de Sud. Momentan in Africa de Sud sunt angajati im industria vinurilor in jur de 275000 de oameni, cifra care a crescut de la 160000 in anul 2000. Industria vinului constituie in Africa de Sud in jur de 1.5 % din PIB. Spre diferenta de tara noastra, guvernul din Africa de Sud a alocat fonduri in anul 2000 pentru o imbunatatire a imaginii pe plan mondial a vinurilor sud africane, astfel ca se constata intre 2000 si 2013 o imbunatatire a imaginii vinurilor africane cat si o crestere cu peste 50% a locurilor de munca create. Un exemplu bun de urmat pentru autoritatile din Romania, care din pacate par mai preocupate de impozitele si taxele pentru viticultura decat pentru subventionarea ei....

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare