Bauturi

#experiente senzoriale #aroma cafea #cafea aromata #cafea

Aroma, aspectul vizual si modul in care este prezentata cafeaua ofera o gama variata de experiente senzoriale

Stiati ca mirosul cafelei se afla printre primele zece cel mai usor de recunoscut sau 70%-75% din consumul ocazional de cafea se intampla acasa, cafeaua fiind bautura principala pentru mai mult de jumatate din ocaziile de dimineata?

Cafeaua ofera un amestec complex de diferite arome, care produc impreuna o gama de experiente senzoriale. Atunci cand consumam cafea, experienta senzoriala completa se intinde pe intreaga perioada a prepararii pana la consum. Poate incepe cu aroma cafelei resimtita la deschiderea recipientului, la sugestiile vizuale observate atunci cand preparam cafeaua, inclusiv culoarea cafelei si prezenta cremei sau a spumei cafelei.

Aroma cafelei provine din diferiti compusi volatili produsi prin prajirea cafelei. Uleiul din cafea, care reprezinta aproape 10% din boabele prajite de cafea, genereaza mare parte din savoarea sa. Prajirea declanseaza o serie de procese in boabe, generand dezvoltarea compusilor volatili care contribuie la profilul aromatic.

Aspectul vizual al cafelei si modul in care este prezentata poate juca de asemenea un rol important in experienta multi-senzoriala si poate chiar avea un impact asupra gustului perceput al cafelei. Cercetarile au sugerat ca culoarea cestii in care se serveste poate avea un impact asupra perceptiei de gust al cestii de cafea. De exemplu, intr-un studiu a fost aratata o cana alba pentru a spori intensitatea cafelei si a fost descrisa ca mai putin dulce comparativ cu cea servita intr-o cana transparenta sau albastra.

Un alt studiu privind arta prepararii latte a sugerat ca o forma dreptunghiulara, comparativ cu o forma mai rotunda, influenteaza asteptarile oamenilor cu privire la preferinta, gustul amar si calitatea bauturii. Subtierea consistentei cafelei a fost de asemenea asociata unei arome si savori mai slabe a cafelei.

Cafeaua este unul dintre produsele cele mai studiate din lume, fiind subiectul a mii de studii stiintifice, la fel ca si cafeina. Un lucru este clar si anume ca un consum moderat este benefic.

Cafeina este un compus activ farmacologic din cafea si un stimulent usor al sistemului central nervos. Cafeina se regaseste in aproape 60 de specii de plante inclusiv cacao, nucile de kola, frunzele de ceai si boabele de cafea fiind cele mai cunoscute.

Mai multe informatii despre cafea regasiti si pe site-ul Asociatiei Romane a Cafelei: http://www.desprecafea.info/.

Pentru a va alatura comunitatii iubitorilor de cafea, urmariti paginile de Social Media: facebook.com/desprecafea si instagram.com/desprecafea/.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului