Ustensilele de care ai nevoie
Vei avea nevoie de un storcator de fructe, o strecuratoare fina, un vas mare, cu deschiderea larga, emailat, sticle sterilizate sau alte recipiente din sticla.
Ce struguri trebuie sa folosesti
Daca vrei sa faci un must perfect, de o calitate superioara, alege struguri proaspeti, de preferat culesi in aceeasi zi in care prepari mustul. Acestia trebuie sa fie cei potriviti pentru vin, nu struguri de masa. Mustul poate fi facut atat din struguri albi, cat si din struguri negri. Nu folosi boabe stricate, mucegaite sau necoapte. Atentie! Boabele de strugure trebuie sa fie coapte bine.
Cum se prepara mustul
Zdrobeste strugurii in storcatorul de fructe si extrage sucul. Trece apoi sucul obtinut printr-o strecuratoare fina, astfel incat sa elimini toti samburii sau alte resturi.
Sucul obtinut se fierbe cu zahar in vasul emailat, timp de o ora. In timpul fierberii, se amesteca incontinuu si se inlatura spuma de deasupra. Dupa fierbere, se lasa la racit si apoi se toarna in sticlele sterilizate, care se inchid ermetic. Daca nu sunt inchise etans, aerul va face mustul sa fermenteze. Mustul trebuie asezat in locuri racoroase.