Bauturi

# pregatire cafea #cafea perfecta #cafea

Cum sa-ti pregatesti cafeaua perfecta acasa

Multi dintre noi suntem obisnuiti sa ne preparam cafeaua la cafetiera sau la clasicul ibric. Este o parte esentiala a ritualului de dimineata si nici nu ne trece prin gand ca am putea sa il schimbam. Cu toate acestea, exista si alte metode de preparare care ne pot deschide orizonturi noi in ceea ce priveste explorarea gustului complex al cafelei.

 

French Press

Cafetiera cu piston sau presa de cafea exista inca din anul 1852, dar a trecut prin cateva schimbari de design de atunci. Ideea din spatele acestui aparat este de a permite cafelei sa stea la infuzat, la o temperatura constanta, pentru a permite tuturor aromelor sa fie eliberate. Intrucat zatul este separat printr-o sita si nu printr-un filtru care opreste si multe dintre uleiurile din boabe, cafeaua rezultata va fi mult mai gustoasa.

Daca te hotarasti sa adopti acest mod de preparare, trebuie sa stii ca este nevoie de rabdare si atentie la detalii. In primul rand, cafeaua trebuie sa stea la infuzat minimum patru minute, iar cand actionezi pistonul pentru a separa zatul, apasa foarte incet, pentru a nu tulbura stratul depus pe baza recipientului. In al doilea rand, este important sa folosesti apa filtrata, deoarece apa cu impuritati va afecta gustul cafelei.

Moka pot

Cafetiera Moka are, probabil, cel mai cunoscut design al unui aparat de cafea. Patentat in 1933 de inginerul italian Alfonso Bialetti, aparatul Moka  este comercializat si in ziua de azi de compania infiintata de inventatorul sau. Mecanismul prin care este extrasa cafeaua este simplu: prin incalzire, apa sub presiune va trece prin macinatura si va ajunge in camera superioara a aparatului. Cafeaua obtinuta va avea consistenta si intensitatea asemanatoare unui espresso, chiar si crema caracteristica.

Totusi, un espresso adevarat nu poate fi extras decat cu o presiunea apei intre 8 si 15 bari, iar Moka pot nu poate genera decat 1-2 bari.

Espressor manual

Daca vrei sa iti prepari un espresso sau cappuccino ca la carte, atunci poti investi intr-un aparat profesional. Ai kit-ul de barista incepator acasa: portafiltrul cu doua iesiri, duza de spumare pentru crema de lapte si pompa presiune de pana la 15 bari.

Cateva sfaturi pentru o cafea ca in oras: preincalzeste aparatul si ceasca pe care o vei folosi si, odata ce ai fixat portafiltrul cu cafea in aparat, porneste imediat extractia. Daca sta prea mult la temperatura mare generata de espressor, cafeaua va capata un gust amar.

Espressor cu capsule

O varianta de compromis intre a nu petrece prea mult timp in prepararea cafelei si a obtine o bautura savuroasa este espressorul pe baza de capsule.  Aici chiar nu ai nevoie de pregatire sau cunostinte de specialitate, plus ca te scuteste de timp. Mai mult vei sta pe ganduri pentru a alege tipul de cafea pe care vrei sa o savurezi, deoarece ai la dispozitie o gama variata de capsule, de la clasicele espresso si cappuccino la machiato caramel si latte.

Orice optiune ai alege, nu uita si de accesorii. O rasnita de calitate va fi aliatul tau pentru ca fiecare metoda de preparare cere un alt tip de macinatura. Daca la French Press este recomandata macinatura medie spre grosiera, pentru Moka Pot este ideal sa fie medie si, neaparat, sa nu fie tasata. La espressorul manual incearca o macinatura fina, pentru ca timpul de extractie este scurt si presiunea este mare.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului