Cozonac de Craciun

#cozonac craciun #cozonac #retete cozonac

Cozonacul de Craciun nu a fost niciodata mai simplu de preparat!

Inca mai stai pe ganduri daca sa prepari sau sa cumperi cozonac de Craciun? Nu renunta definitiv la ideea de a-ti parfuma caminul cu aromele ademenitoare ale acestui deliciu romanesc! Cel putin nu inainte de a descoperi o reteta care transforma cozonacul intr-o joaca de copii, chiar si in mainile celui mai nepriceput bucatar!

Descopera reteta rapida care iti garanteaza gustul cozonacului ca la mama acasa, fara a pierde ore in sir cu framantarea si dospirea lor!

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 100 g unt PREMIUM natural Koliba
  • 400 ml lapte
  • 3 oua
  • 300 g zahar
  • 40 g drojdie
  • 50 g stafide
  • ½ fiola esenta rom
  • ½ lingurita sare
  • 1 lingurita coaja rasa de lamaie
  • 1 lingurita coaja rasa de portocale

Pentru umplutura:

  • 2-3 linguri cacao
  • 100 g nuci maruntite
  • ½ fiola esenta rom
  • 3-4 linguri zahar
  • 10 linguri lapte

Mod de preparare:

Incepe sa prepari aluatul. Uita de maia si de alte procese migaloase care iti rapesc timp pretios in prepararea cozonacului.

Obtine un aluat pufos, crescut si gustos astfel: cerne faina impreuna cu sarea intr-un lighean mai mare. Dizolva drojdia in putin lapte caldut si toarn-o intr-o gaura facuta in faina. Adauga ouale, untul topit, aromele, stafidele si zaharul si framanta usor, pana amesteci toate ingredientele. Adauga apoi laptele, treptat, si framanta totul pana cand aluatul ti se dezlipeste de pe maini sau devine elastic. Acopera bolul cu un prosop si pune-l intr-un loc calduros, la crescut, timp de 30-40 de minute.

In timp ce aluatul dospeste, pregateste umplutura, amestecand bine toate ingredientele. Bate si un ou intr-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor in tava.

Cand aluatul si-a dublat volumul, separa-l in doua. Intinde fiecare bucata pe masa de lucru, cu un sucitor sau cu mana, toarna jumatate din umplutura si ruleaza-l. Pune-l intr-o forma unsa in prealabil cu unt PREMIUM natural de la Koliba. Procedeaza la fel si cu cealalta bucata de aluat. Unge suprafata cozonacilor cu oul batut si baga-i pe amandoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit. Cozonacii sunt gata cand incep sa parfumeze casa si sa formeze o crusta rumena.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului