Cozonac de Craciun

#cozonac #retete cozonac #kozunac bulgaresc

Kozunac bulgaresc

Atunci cand te gandesti la vecinii bulgari, te intrebi oare cum or fi cozonacii lor de Sarbatori? Ei bine, kozunacul bulgaresc este ca o paine dulce care poate fi servita si la micul dejun sau pe post de gustare. Iata reteta de kozunak bulgaresc. 
 

Ingrediente pentru kozunacul bulgaresc:
 

  • 1 cana de lapte, tinut la temperatura camerei
  • 2 linguri de drojdie proaspata sau 2 pliculete de drojdie uscata
  • Un sfert de cana de apa calduta
  • 1 lingurita zahar
  • O jumatate de cana de unt inmuiat
  • 1,5 cani zahar alb
  • O jumatate de cana de ulei
  • Zeama de la o lamaie
  • 1 lingurita de sare
  • 7 - 7,5 cani faina alba
  • Pentru uns pe deasupra: 1 galbenus de ou cu o lingura de apa, plus separat zahar cristalizat.
     

Cum se prepara kozunacul bulgaresc:
 

Inmoaie drojdia in apa caldura, cu o lingurita de zahar. Amesteca bine ca sa se dizolve zaharul, apoi lasa-le sa stea 5 minute. Daca in acest timp, amestecul isi dubleaza volumul, crescand, atunci inseamna ca drojdia este buna de folosit. Daca nu obtii acest rezultat, incearca din nou cu o bucatica noua de drojdie, care sa fie proaspata.

Intr-un bol separat combina zaharul, untul, uleiul, ouale, coaja de lamaie si sarea, batand ca sa se amestece.
Adauga drojdia crescuta in aceasta combinatie si amesteca cu o lingura de lemn, astfel incat sa se incorporeze bine. Insa atentie, nu amesteca prea mult sau prea cu forta, pentru a nu forta efectul drojdiei.

Pune si o jumatate din cantitatea de faina, pentru a forma un fel de aluat, care ar trebui sa aiba consistenta asemanatoare cu a celui de clatite. Adauga apoi gradual si restul de faina pentru a forma un aluat moale si umed. Framanta-l timp de 5-10 minute, fie intr-un lighean sau pe o suprafata pe care ai presarat faina.

Aseaza aluatul intr-un vas mare, uns cu ulei sau margarina, acopera-l cu o folie de plastic sau cu un prosop si lasa-l sa creasca timp de jumatate de ora. Dupa aceea, descopera-l, framanta-l cu pumnii pentru alte 5-10 minute si lasa-l la crescut inca o ora. Vasul cu aluat va trebui tinut ca sa creasca intr-un loc cald si cu putina umiditate.

Dupa ce a crescut, imparte-l in trei parti egale iar fiecare bucata intinde-o pe lungime. Impleteste cele trei parti si modeleaza-le astfel incat sa incapa intr-o tava de copt, pe care le-ai tapetat cu hartie de pergament sau hartie pentru copt. Daca vrei, poti imparti aluatul in doua bucati, pe care sa le pui in doua tavi de copt. Unge aluatul cu ou si pune deasupra zahar cristalizat.

Pune tavile intr-un loc calduros si lasa-le acoperite pana cand aluatul a crescut dublu.

Da-le la cuptor si lasa-le sa se coaca la foc iute, pentru 40- 45 de minute, pana cand scobitoarea introdusa in interior iese uscata si curata.

Daca ti se pare ca partea de deasupra a cozonacilor se arde din cauza focului, poti pune deasupra o hartie sau o folie de copt.

Scoate tavile dupa ce continutul s-a copt si lasa-le sa se raceasca. Apoi scoate kozunacii pe un platou sau pe un fund.
 

Cum se serveste kozunacul bulgaresc:
 

Se serveste rece, taiat felii.

Poate fi pastrat si la frigider, pentru a-si mentine aroma pentru mai mult timp.

Il poti folosi si pentru a pregati gustari sau deserturi, ungandu-l cu diverse creme sau gemuri.


Pofta buna!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului