Cozonac de Craciun

#cozonac cu migdale #cozonac aromat #cozonac craciun #cozonac

Cozonac aromat cu migdale si scortisoara, un deliciu de Sarbatori

Vrei sa prepari o reteta de cozonac deosebita in acest an? Incearca o reteta de cozonac cu migdale si scortisoara. Este ideal pentru masa de Sarbatori.

Ingrediente pentru cozonacul cu migdale si scortisoara

Pentru aluat

  • 350g faina
  • 25g drojdie
  • 3 linguri de zahar
  • ½ ceasca de ulei
  • 1 cana cu lapte
  • 1 ou
  • coaja rasa de la o lamaie
  • un praf de sare


Pentru umplutura

  • 200g martipan
  • 300g de migdale macinate
  • 150g lapte
  • 1 lingura de scortisoara

Cum se prepara cozonacul cu migdale si scortisoara

Pune laptele la incalzit si adauga zaharul si sarea in acesta. Amesteca bine pana cand zaharul se topeste.

Intr-un bol mic, adauga drojdia si sfaram-o usor cu ajutorul mainii. Toarna o lingura doua de lapte si amesteca bine pana obtii o pasta omogena. Adauga putina faina pentru a forma o maia. Adauga maiaua peste faina si acoper-o cu un strat fin de faina. Las-o sa creasca pana isi dubleaza volumul.

Adauga apoi laptele si incepe sa framanti aluatul. Dupa ce s-a incorporat tot laptele adauga uleiu si framanta foarte bine. Este indicat sa adaugi uleiul in doua-trei reprize. Incorporeaza apoi oul si coaja de lamaie.

Lasa aluatul sa se dospeasca timp de 45 de minute, intr-un loc calduros. Acopera-l cu un stergar de bucatarie curat.

Intre timp prepara umplutura. Amesteca martipanul cu migdalele, laptele si scortisoara pana obtii o compozitie cremoasa.

Intre timp se prepara umplutura: se amesteca martipanul cu migdalele, nucile, laptele si scortisoara pana cand compozitia devine foarte cremoasa.

Intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara. Adauga umputura peste acesta si intinde-o uniform, apoi ruleaza totul si adauga cozonacul in tava speciala tapetata cu hartie de copt.

Lasa cozonacul sa creasca timp de 30 de minute, apoi unge-l cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte. Presara deasupra cativa fulgi de migdale si putin zahar si apoi inteapa cozonacul din loc in loc cu o scobitoare.

Adauga-l la cuptorul preincalzit la 180oC si coace-l timp de 40-45 de minute.

Sursa foto: gustos.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului