Ingrediente pentru cozonacul cu migdale si scortisoara
Pentru aluat
- 350g faina
- 25g drojdie
- 3 linguri de zahar
- ½ ceasca de ulei
- 1 cana cu lapte
- 1 ou
- coaja rasa de la o lamaie
- un praf de sare
Pentru umplutura
- 200g martipan
- 300g de migdale macinate
- 150g lapte
- 1 lingura de scortisoara
Cum se prepara cozonacul cu migdale si scortisoara
Pune laptele la incalzit si adauga zaharul si sarea in acesta. Amesteca bine pana cand zaharul se topeste.
Intr-un bol mic, adauga drojdia si sfaram-o usor cu ajutorul mainii. Toarna o lingura doua de lapte si amesteca bine pana obtii o pasta omogena. Adauga putina faina pentru a forma o maia. Adauga maiaua peste faina si acoper-o cu un strat fin de faina. Las-o sa creasca pana isi dubleaza volumul.
Adauga apoi laptele si incepe sa framanti aluatul. Dupa ce s-a incorporat tot laptele adauga uleiu si framanta foarte bine. Este indicat sa adaugi uleiul in doua-trei reprize. Incorporeaza apoi oul si coaja de lamaie.
Lasa aluatul sa se dospeasca timp de 45 de minute, intr-un loc calduros. Acopera-l cu un stergar de bucatarie curat.
Intre timp prepara umplutura. Amesteca martipanul cu migdalele, laptele si scortisoara pana obtii o compozitie cremoasa.
Intre timp se prepara umplutura: se amesteca martipanul cu migdalele, nucile, laptele si scortisoara pana cand compozitia devine foarte cremoasa.
Intinde aluatul intr-o foaie dreptunghiulara. Adauga umputura peste acesta si intinde-o uniform, apoi ruleaza totul si adauga cozonacul in tava speciala tapetata cu hartie de copt.
Lasa cozonacul sa creasca timp de 30 de minute, apoi unge-l cu un galbenus de ou amestecat cu o lingura de lapte. Presara deasupra cativa fulgi de migdale si putin zahar si apoi inteapa cozonacul din loc in loc cu o scobitoare.
Adauga-l la cuptorul preincalzit la 180oC si coace-l timp de 40-45 de minute.
Sursa foto: gustos.ro