Cozonac de Paste

#retete paste #retete #cozonac #beigli #stafide #nuci #retete cozonac

Cozonac beigli unguresc cu nuci si stafide

Cozonacii unguresti sunt pregatiti in gospodariile vecinilor de la Vest cu ocazia Craciunului si a Pastelui, pe post de delicatesa. Reteta originala de cozonac a ramas aproape neschimbata de-a lungul sutelor de ani, fiind transmisa din generatie in generatie. Insa cei care il pregatesc acum spun ca aceasta mancare ungureasca este una dintre cele mai gustoase din cate vei manca.
 

Ingrediente pentru trei cozonaci unguresti cu stafide si nuci:
 


Aluatul

  • 5 linguri de zahar alb
  • 1 cana de unt nesarat, taiat cubulete
  • 3 galbenusuri de ou
  • 230 de grame de smantana
  • 4 cani de faina pentru cozonaci
  • 1 pachet de 700 de grame de drojdie uscata
     

Umplutura

Reclama in inchide in secunde

×

  • 1 cana de lapte
  • 1 cana de zahar alb
  • 2,5 cani de nuci tocate
  • zeama de la o lamaie
  • 700 de grame de stafide
     

Pentru uns

  • 1 ou
  • 1 lingura de apa.
     

Cum se prepara cozonacii unguresti cu stafide si nuci:

 

Intr-un castron sau intr-un bol de la robotul de bucatarie amesteca 5 linguri de zahar, untul, galbenusurile de ou si smantana. Adauga faina si drojdia si proceseaza-l bine pana cand vei obtine un aluat jilav, pe care sa il poti modela. Daca aluatul ti se pare prea moale, mai adauga-i faina, iar daca e prea tare, pune-i cate o lingura de lapte, continuand sa amesteci.

Pune aluatul intr-un lighean, acopera-l cu un prosop si lasa-l deoparte.

Pentru a prepara umplutura, pune intr-o cratita laptele si o cana de zahar, la foc mic pana cand zaharul s-a dizolvat si amestecul are consistenta unui sirop. Adauga nucile si amesteca bine.

Ia cratita de pe foc, adauga zeama de lamaie si stafidele si amesteca bine. Lasa umplutura sa se raceasca.

Imparte aluatul in trei bucati egale. Pe un fund sau pe suprafata mesei, curatata bine si cu faina presarata deasupra, intinde pe rand cate o bucata de aluat astfel incat sa obtii o foaie de 0,5 – 0,75 centimetri. In acest timp pastreaza restul de aluat acoperit.

Ia o treime din umplutura de stafide si nuci si intinde-o peste aluat, lasand aproximativ 2 centrimetri neacoperiti la fiecare margine. Ruleaza aluatul astfel incat sa obtii o forma asemanatoare cu a unui butuc si apasa pe el astfel incat sa se lipeasca bine.

Ia ruloul obtinut si aseaza-l intr-o tava de cozonac inalta, in care ai pus deja hartie pentru copt.

Repeta operatiunile cu fiecare bucata de aluat ramasa.

Bate oul cu lingura de apa si cu ajutorul unei pensule pentru bucatarie unge fiecare cozonac cu o jumatate din acest amestec de ou cu apa, dupa care da-i pe toti pentru o ora intr-un loc cald. Dupa ce aluatul a crescut, unge-i din nou cu amestecul de ou si apa, apoi da-i la frigider pentru 30 de minute.

Intre timp, incalzeste cuptorul la treapta 5, la 190 de grade Celsius.

Pune cozonacii la cuptor si lasa-i sa se coaca pentru aproximativ 35-45 de minute, pana cand devin maronii-aurii.

Scoate-i si lasa-i sa se raceasca.
 

Cum se servesc cozonacii unguresti cu stafide si nuci:
 

Se taie felii si se consuma reci.


Pofta buna!
 

  •   2010-03-19
  •   41273 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Articole din cozonac-de-paste

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului