Cozonac de Paste

#cozonac delicios #cozonac de paste # retete sarbatori #retete cozonac #cozonac

Cozonac delicios pentru vegetarieni! Bucura-te de aroma lui de Sarbatori

Cozonacii sunt desertul de nelipsit de pe mesele romanilor de Sarbatori. Desi traditionalii cozonaci contin oua, lapte si unt, exista si retete de cozonac pentru vegetarieni, in care aceste ingrediente sunt inlocuite cu alimente vegetale. Iata o reteta de cozonac, aromat si numai bun de savurat cu orice ocazie.

Ingrediente pentru cozonacul vegetarian

Pentru aluat

  • 1 kg faina
  • 400 ml apa
  • 200 ml ulei sau 200 g margarina vegetala
  • 200g zahar
  • 50g drojdie
  • coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • zeama proaspat stoarsa de la o lamaie
  • zeama proaspat stoarsa de la o jumatate de portocala
  • o fiola esenta de vanilie
  • un praf de sare

Pentru umplutura

  • 4 linguri miere de albine
  • o cana cu nuci sau migdale macinate
  • 50g de stafide
  • o lingurita de scortisoara
  • 3 linguri de cacao
  • cateva picaturi esenta de rom

Cum se prepara cozonacul vegetarian

Cerne faina si adauga-o intr-un lighean incapator.

Prepara apoi maiaua, adaugand intr-un castron mic drojdia maruntita impreuna cu o lingurita de zahar si toarna cate putina apa calda, insa nu oparita. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie omogena apoi adauga putina faina. Asaza maiaua peste faina din castron si acoper-o cu un strat de faina, nu prea gros. Las-o sa creasca pana isi dubleaza volumul.

In apa ramasa, se adauga zaharul si sarea si se amesteca bine pana se dizolva. Daca este necesar se mai lasa pe foc cat sa se incalzeasca apa.

Separat, intr-un castron, adauga sucul de citrice imperuna cu cojile acestora si continutul fiolei de vanilie. Amesteca bine.

Cand maiaua si-a dublat volumul, se poate incepe framatarea cozonacului. Se adauga treptat apa si se framanta bine. Se adauga apoi amestecul de suc cu coji de citrice si vanilie. Se framanta totul foarte bine pana la omogenizare, apoi se adauga grasimea topita. Aceasta trebuie sa fie calda in momentul folosirii.

Se framanta cozonacul foarte bine, timp de 15-20 de minute. Cand este gata, se acopera ligheanul cu un servet curat si apoi cu o patura pentru a-i fi cald si se tine intr-un loc calduros, ferit de curent, pentru a creste.

Cat timp cozonacul creste, tapeteaza doua forme cu hartie de copt si preincalzeste cuptorul la 180oC.

Pregateste apoi umplutura. Intr-un castron adauga mierea, migdalele, stafidele, scortisoara, cacaoa si romul si amesteca foarte bine pana la omogenizare.

Imparte coca in patru parti egale. Intinde cate doua foi pe care le ungi apoi cu umplutura preparata anterior (ai grija sa-ti ajunga pentru patru foi). Ruleaza apoi cele doua foi si apoi impleteste-le pentru a obtine un cozonac. Adauga cozonacul in forma si procedeaza la fel si pentru cel de-al doilea cozonac.

Lasa cozonacii la dospit timp de 20-30 de minute. Cana au crescut inteapa-i cu o scobitoare si unge-i cu o solutie obtinuta din 4 linguri de apa si o lingura de miere, pentru a fi luciosi la suprafata.

Coace cozonacii timp de aproximativ 30 de minute, la foc potrivit, sau pana cand acestia trec testul scobitorii.

Cum se serveste cozonacul vegetarian

Serveste cozonacul dupa ce s-a racit complet. Merge de minune alaturi de o cafea sau un pahar de vin.

Sursa foto: rtv.net

  •   2017-03-30
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Pelmeni cu vita

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii