In zona germana a Europei, de Pasti si Craciun se face un cozonac-prajitura, care poarta denimirea de Gugelhopf . Acesta are un gust special si o aroma deosebita, fiind si foarte usor de preparat.
 

Ingrediente pentru cozonacul nemtesc Gugelhopf glazurat:
 

  • 2, 25 pachete de unt
  • 1,25 cani de zahar
  • 1 pachet zahar vanilat
  • 4 oua
  • 4 cani de faina
  • 5 lingurite de praf de copt
  • 0,5 cani lapte
  • Sucul si coja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri de praf de cacao
  • 1 lingura de miez de paine uscat
  • Zahar pudra
  • Optional - o lingura de coniac .
     

Cum se prepara cozonacul nemtesc Gugelhopf glazurat:
 

Incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius, respectiv treapta 4-5 a cuptorului.

Freaca untul spuma. Adauga zaharul si continua sa amesteci.

Incorporeaza ouale pe rand, in asa fel incat fiecare ou sa fie bine dizolvat in amestecul de unt si zahar. Daca compozitia este prea moale, adauga o lingurita de faina pentru a ajuta untul sa absoarba oul.

Amesteca faina si praful de copt. Adauga crema de unt si in acelasi timp toarna usor laptele astfel incat faina si laptele sa se amestece in unt in acelasi timp.

Imparte compozitia in doua boluri. Intr-unul dintre ele, adauga zeama si coaja de lamaie si amesteca-l pana rezulta un aluat omogen. In celalalt vas pune praful de cacao si coniacul. Omogenizeaza-le pana obtii un aluat.

Pregateste o forma de rotunda, daca ai una de prajituri ori una de pasca, ungand-o cu unt si presarand apoi miezul de paine uscat si invartind tava astfel incat  miezul de paine sa se distribuie uniform in tava.

Pune in tava o jumatate din amestecul de lamaie, apoi pune aluatul cu cacao. Deasupra adauga si cealalta jumatate de aluat de lamaie.

Da tava la cuptor pentru 45 de minute, la foc mediu-iute.

Incearca sa vezi daca s-a copt cu ajutorul unei scobitori introduse in aluat. Daca aceasta iese uscata, atunci inseamna ca prajitura s-a facut.  

Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si las-o sa se raceasca in tava pentru 20 de minute. Apoi rastoarn-o pe un fund sau un platou, astfel incat partea plata sa ramana deasupra. Las-o sa se raceasca bine.
 

Cum se serveste cozonacul nemtesc Gugelhopf glazurat:    
 

Pregateste o glazura din o lingura de coniac si zahar pudra si toarn-o deasupra, dupa ce cozonacul s-a racit.

Daca nu vrei sa folosesti coniac, poti cerne deasupra numai zahar pudra.

Se taie felii si se aseaza pe un platou.


Pofta buna!
 

  •   2010-03-19
  •  

Articol scris de

Diana Andrei

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.