Cozonac de Craciun

#preparare pasca #pasca rapida #retete pasca #pasca #retete paste

Pasca rapida cu branza dulce si stafide

Pasca este desertul traditional de Paste, foarte indragita de romani. De obicei, are forma rotunda si este impodobita cu o cruce si doua fasii de coca rasucite, intruchipand coroana de spini a lui Hristos. Dulceata aluatului semnifica implinirea sufleteasca dupa incheierea postului. Invata cum sa prepari cea mai buna pasca cu branza dulce si stafide.

Ingrediente pentru pasca

  • 300g faina
  • 60ml lapte
  • 450g zahar
  • 6 oua
  • 200g unt
  • 25g drojdie
  • coaja de la o lamaie
  • coaja de la o portocala
  • 1 kg branza de vaci
  • 2 linguri smantana
  • 200 g stafide
  • 2 pliculete zahar vanilinat
  • un praf de sare

Cum se prepara pasca

Pune faina intr-un bol, fa o adancitura in mijloc si adauga 2 oua, drojdia, laptele si 200 g zahar. Framanta toate ingredientele si vei obtine un aluat pe care trebuie sa il lasi sa creasca la caldura.

Prepara umplutura in alt bol, in care vei pune: branza de vaci, smantana, 250 g zahar, coaja de lamaie si de portocala, un praf de sare, doua linguri de faina, zaharul vanilinat si 4 oua. Toate acestea se amesteca cu mixerul, iar la sfarsit se adauga stafidele. Asaza foaia de aluat crescuta intr-o tava unsa cu unt. Formeaza un sul rasucit de grosimea unui deget si taie-l in doua bucati, pe care le intinzi cu sucitorul. Aseaza prima foaie in tava unsa cu unt, toarna compozitia, iar apoi acopera cu cealalta foaie, presand usor. Pune tava in cuptorul preincalzit si las-o pana cand devine rumena.

 

In trecut, cojile oualor folosite la prepararea aluatului de pasca se aruncau pe o apa curgatoare in Sambata Pastelui, pentru a ii anunta pe Blajini (popor mitic care vietuia sub pamant) ca se apropie cea mai mare sarbatoare a crestinilor. In traditia populara, exista credinta ca ouale consumate de Paste detin puteri miraculoase, fiind capabile sa vindece boli sau sa protejeze animalele. In dimineata primei zile de Paste, copiii trebuie sa se spele pe fata cu apa in care a stat un ou rosu si un ban de argint, ca sa fie sanatosi, curati precum argintul si rosii la fata precum oul vopsit.

Sursa foto: clickpoftabuna.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului