Cozonac de Craciun

#cozonac italian #retete cozonac #cozonac #retete panettone #panettone cu fructe confiate #panettone

Cozonac Panettone, un deliciu italian de Sarbatori

Sarbatorile se apropie cu pasi repezi, iar gospodinele de pretutindeni se gandesc deja cu ce preparate sa-si intampine oaspetii. Daca vrei ca anul acesta sa pregatesti un cozonac foarte pufos si aromat iti recomandam cozonacul Panettone.

Ingrediente pentru cozonacul Panettone

Pentru aluat:

  • 1 pachet drojdie uscata
  • 1/4 lingurita zahar granulat
  • 4 linguri apa calda
  • 550 grame faina integrala
  • 6 linguri unt, topit
  • 4 linguri lapte
  • 75 grame zahar
  • 1/2 lingurita sare
  • 1 ou mare + 1 albus mare
  • 2 linguri nuci de pin
  • 1 lingurita unt
  • 2 lingurite zahar granulat

Pentru fructele marinate:

  • 1/3 cana stafide galbene
  • 1/3 cana caise confiate tocate bucatele (cam cat o stafida)
  • 1/3 cana cirese confiate
  • 1/4 cana vin triplu sec, sau lichior de portocale

Cum se prepara cozonacul Panettone:

Mai intai adauga fructele confiate intr-un bol incapator si adauga peste acestea vinul sau lichiorul de portocale. Lasa-le sa stea la marinat minim o ora. Scurge apoi fructele si pastreaza doua lingurite de vin/lichior.

Prepara apoi aluatul. Intr-un bol maricel dizolva drojdia, cu 1/4 lingurita zahar granulat in 4 linguri apa calda. Las-o sa stea asa 5 minute.

Adauga 75 grame faina cu untul topit, laptele, zaharul, sarea si ou. Amesteca totul bine si adauga inca 75 grame faina si albusul de oua. Amesteca totul bine si adauga drojdia. Mai amesteca totul timp de un minut. Incorporeaza apoi fructele marinate, mugurii de pin si adauga treptat restul de faina.

Adauga aluatul intr-o cratita mare, unsa cu unt, pentru a nu se lipi. Acopera vasul cu un prosop si lasa-l la caldura pentru a se dospi, timp de o ora.

Intre timp preincalzeste cuptorul la 180oC si unge doua forme rotunde cu unt.

Preseaza aluatul cu mana penttru a se lasa si imparte-l in doua bucati egale. Adauga cozonacul in cele doua forme si lasa-l din nou sa creasca, minim 30 minute.

Coace cozonacii la foc potrivit timp de 30 de minute sau pana cand devine auriu. Pentru a verifica daca s-au coapt, introdu o scobitoare in cozonaci. Daca scobitoarea iese curata, inseamna ca acestia sunt coapti. In schimb, daca pe scobitoare observi urme de coca, mai las-i la cuptor timp de 5 minute apoi repeta testul scobitoarei.

Cand sunt gata scoate-i pe un tocator si lasa-i sa se “odihneasca” 5 minute, apoi scoate-i din forma si lasai sa se raceasca.

Amesteca cele doua lingurite de vin sau lichior pastrate cu o lingutita unt topit si cu ajutorul unei pensule unge cozonacii. Presara deasupra zahar granulat.

Sursa foto: italianfoodexcellence.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului