Deserturi

#deserturi #prajituri #dulciuri

3 deserturi de poveste, ideale pentru indragostitii de dulciuri

Dulciurile sunt preferatele tuturor, dar in special ale indragostitilor, care adora sa savureze un desert delicios in compania partenerului. Si, pentru ca ne aflam in luna iubirii, iti prezentam trei deserturi din bucataria internationala inventate in numele dragostei.

 

Prajitura Runeberg este un desert de origine finlandeza, inventat de catre sotia poetului Johan Ludvig Runeberg special pentru acesta. Se spune ca scriitorul servea prajitura pregatita de sotia sa in fiecare dimineata, alaturi de o ceasca de cafea sau ceai fierbinte. in preajma zilei de 5 februarie, cand este sarbatorita ziua poetului, rafturile cofetariilor si patiseriilor finlandeze abunda de faimoasa prajitura, comemorand, astfel, amintirea acestuia. Desertul este asemanator cu saravina, insa mult mai aromat. Principalele ingrediente ale prajiturii sunt migdalele, romul si dulceata de zmeura.

"Prajitura Sotiei", echivalentul in romana a termenului lou po beng, este un desert chinezesc, din Guangdong. De-a lungul timpului au existat mai multe variante in ceea ce priveste povestea acestui desert, insa cea mai populara este cea a unui cuplu sarac din China. in urma unei epidemii, tatal barbatului s-a imbolnavit grav, iar cuplul a cheltuit toti banii pentru a-l trata pe acesta. Eforturile nefiind de ajuns, tanara s-a oferit ca sclava pentru a face rost de bani in plus pentru tratamentul batranului. La auzirea vestii, iubitul acesteia a ramas marcat si a inventat o prajitura, pe care urma sa o vanda, cu banii stransi recuperandu-si iubita.

Desertul, popular astazi in Hong Kong, se gaseste sub forma unui foietaj umplut cu pasta de migdale si pepene de iarna, specific regiunii.

"Prajitura Sotului", in chineza lao gong bing, este al doilea cel mai faimos desert traditional din Guangdong. Povestea sa incepe in urma cu zeci de ani si se leaga de un cuplu sarac din acea zona. Tanarul isi dorea sa sustina examenul national pentru ocuparea unui loc de munca in cadrul biroului guvernamental, promovarea sa fiind calea de a face parte dintr-o clasa sociala mai buna, insa nu dispunea de banii necesari. Iubita sa a inventat prajitura, din dorinta de a strange banii proveniti din vanzarea sa pentru a-si ajuta companionul. Astfel, baiatul a reusit sa sustina si sa treaca examenul.

La fel ca si "prajitura sotiei", desertul se gaseste sub forma unui foietaj, umplut cu pasta de fasole rosie si susan.

Cuplurile din spatele unor deserturi de succes

Poetul peruan Jose Galvez, impreuna cu sotia sa, Amparo Ayarza, au pus bazele desertului traditional "Suspiro de limena" (Suspinul femeii din Lima). Amparo este cea care a venit cu ideea desertului, iar poetul cu denumirea, intrucat, spunea el, "prajitura este dulce si usoara precum un suspin". Cel mai cunoscut desert din Peru are la baza ingrediente precum dulce de leche (caramel din lapte) si bezea.

Inghetata din orez, cunoscuta si sub numele de mochi ice cream, este un desert japonez, creat de femeia de afaceri Frances Hashimoto si sotul acesteia, Joel Friedman. Cei doi au reinterpretat reteta clasica mochi, care nu continea inghetata si au adaptat-o propriilor idei. Desertul, recunoscut la nivel international se gaseste sub forma unor bulgari din pasta de orez umpluti cu inghetata de diverse arome, precum vanilie, ceai verde sau capsuni.

Cele trei retete de poveste au fost recomandate de foodpanda.ro

  •   2017-02-24
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii