Checul cu lamaie si afine este un desert racoritor, ideal pentru mesele festive, dar si pentru momentele cand ai pofta de ceva dulce. Este ideal pentru cafea, alaturi de gem .
Ingrediente pentru checul cu lamaie si afine
- 300 grame afine;
- 100 grame zahar;
- 20 grame coaja rasa de lamaie;
Pentru aluat:
- 14 grame drojdie;
- 100 grame zahar;
- 100 ml apa calda;
- 400 ml lapte cald;
- 150 grame unt;
- 3 oua batute;
- 50 ml suc de lamaie;
- 20 grame coaja rasa de lamaie;
- sare;
- 1 kg de faina.
Pentru glazura:
- 200 grame zahar pudra;r
- 10 ml usc de lamaie.
Cum se prepara checul cu lamaie si afine
Intr-un bol amesteca afinele cu zaharul si coaja de lamaie. In alt bol dizolva drojdia in apa calda cu putin zahar. Adauga apo laptele, untul, ouale, sucul si coaja de lamaie si restul de zahar. Framanta aluatul bine si lasa apoi la dospit timp de o ora.
Intinde aluatul, unge cu putin unt topit si presara compozitia de afine. Ruleaza si aseaza intr-o tava. Da tava la cuptor pentru 60 de minute.
Pentru glazura combina zaharul cu sucul de lamaie si toarna peste chec , cand este gata.
Cum se serveste checul cu lamaie si afine
Checul cu lamaie si afine se serveste ca atare. Il poti servi si cu diverse gemuri sau creme de ciocolata si caramel.