Deserturi

#reteta tiramisu #tiramisu #prajitura #desert

Desert lejer, de vara: prajitura Tiramisu cu capsuni

Cine a spus ca celebra reteta italiana de prajitura nu poate fi reinventata si adaptata anotimpului de care ne bucuram? Desertul inventat la inceputul anilor ‘60, in apropiere de Venetia, este astazi preferatul multor iubitori de dulciuri. Numele sau poate fi tradus din limba italiana ca "Ridica-ma" sau "inveseleste-ma". Initial, a fost preparat cu crema de mascarpone si cafea, dar ingeniozitatea unor bucatari a transformat reteta, iar astazi ne putem bucura de o diversitate infinita in ceea ce priveste ingredientele din care putem prepara Tiramisu.

De ce ingrediente ai nevoie, pentru delicioasa prajitura

Prajitura este un simbol al bucatariei italiene si este asemanatoare cu alte deserturi, la fel de irezistibile, cum ar fi Charlotte (sarlota), Dolce Torino (tortul Turin) si prajitura Bavareza, pentru ca toate aceste deserturi se prepara din piscoturi si creme delicioase.

Pentru a face un Tiramisu cu capsuni "ca la carte", ai nevoie de:

  • 12 piscoturi de sampanie (aproximativ 100 de grame)
  • 250 grame de mascarpone
  • 200 mililitri de frisca lichida vegetala
  • doua galbenusuri
  • 150 grame de zahar
  • un pliculet de zahar vanilat
  • o lingurita de esenta de rom
  • 400 grame capsuni
  • siropul rezultat de la capsuni
  • 100 mililitri de apa

Pentru decor, poti folosi cacao, capsunile din sirop sau frunze de menta sau orice altceva iti place.

Incepe prin a spala bine capsunile, dupa ce le-ai curatat de codite si frunze, apoi taie-le in patru. Pune-le intr-un bol si presara aproximativ 70 de grame de zahar, apoi pune-le la frigider pentru o ora.

Galbenusurile trebuie mixate cu restul de zahar, adica 80 de grame, pe baie de abur. Vei observa cum toata compozitia ia o culoare deschisa si se ingroasa. Dupa ce ai omogenizat ouale cu zaharul, lasa-le sa se raceasca, timp in care poti bate frisca, pana obtii o spuma densa. Poti amesteca apoi compozitia de galbenusuri cu crema de mascarpone, esenta de rom, vanilie si frisca, in aceasta ordine.  

Sucul lasat de capsuni se amesteca cu zaharul, vanilia si apa, pana cand se topeste de tot zaharul. Piscoturile se trec prin sucul astfel rezultat si se pun pe un platou.

Pe ele, se intinde un strat de crema, apoi se adauga jumatate din capsuni, asezate uniform. Se pune si al doilea strat de piscoturi insiropate si restul de crema. Deasupra se "arunca" si capsunile ramase si se orneaza cu cacao, frunze de menta sau orice altceva iti face cu ochiul. Se mai tine putin la rece si se consuma cu pofta in dupa-amiezile calde de vara. Pofta buna!

Sursa foto: taste.com.au

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului