Deserturi

# retete galuste #galuste cu prune # retete toamna #galuste

Galuste cu prune – reteta bunicii

A venit toamna si ne aflam in plin sezon al prunelor. Profita de aceasta ocazie pentru a te reintoarce la copilarie, atunci cand savurai galustele cu prune preparate de bunici. Le poti pregati chiar tu, acasa, fara prea mult efort.

Ingrediente pentru galuste cu prune

  • 1 kg cartofi
  • 200g faina
  • 20g gris
  • esenta de vanilie
  • esenta de rom
  • 15 prune bine coapte
  • 50ml ulei
  • 500g pesmet
  • 300g zahar brun
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • scortisoara
  • sare

Cum se prepara galustele cu prune

Spala bine cartofii si pune-i la fiert cu tot cu coaja, intr-o oala cu apa si sare.

In timp ce acestia fierb, taie prunele in jumatati, scoate-le samburii si presara pe fiecare in parte scortisoara. Umple apoi golul din acestea cu zahar.

Cand cartofii sunt fierti, scoate-i din apa si lasa-i sa se raceasca la temperatura camerei. Curata-i de coaja si paseaza-i intocmai cum procedezi pentru a prepara piureul. Adauga peste cartofii pasati o lingurita de sare, grisul si faina, esenta de vanilie si de rom, dupa gust, si amesteca bine pana obtii o pasta consistenta.

Imparte apoi aluatul in 30 de bucati de marime egala. Ruleaza bine ficare bucata, intinde-o cat sa cuprinda bine o jumatate de pruna si impatureste prunele in aluat. Trebuie sa iti iasa 30 de galuste.

Pune galustele la fiert intr-o cratita cu apa care clocoteste si lasa-le sa fiarba pana se ridica la suprafata. Scoate-le apoi pe un platou.

In timp ce galustele fierb, pune la incins o tigaie incaptoare. Adauga uleiul si pesmetul si caleste-le impreuna pana cand pesmetul se rumeneste. In tot acest timp, amesteca pesmetul in continuu pentru a nu se arde. Cand este gata, indeparteaza tigaia de pe foc si adauga zaharul, zaharul vanilat, coaja de lamaie, coaja de portocala si amesteca bine. La final adauga scortisoara, dupa gust.

Scoate galustele cu ajutorul unei spumiere din oala in care fierb si trece-le prin pesmetul preparat. Pesmetul ramas, poate fi presarat peste acestea.

Cum se servesc galustele cu prune

Serveste galustele cu prune ca atare, sau alaturi de o lingura de smantana si jumatate de lingura de gem de prune.

Sursa foto: kfetele.ro

  •   2017-09-13
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu:  Trucuri pentru un orez delicios

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii