Ziua de 9 martie sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Aceasta zi comemoreaza uciderea celor 40 de mucenici care traiau pe vremea imparatului Licinius. Acestia au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism. In aceasta zi, femeile pregatesc 40 de mucenici. In unele zone ale tarii, mucenicii sunt facuti din aluat care se coace in forma de opturi. Imediat dupa ce sunt scosi din cuptor, cat sunt inca calzi, mucenicii se ung cu miere si se tavalesc prin nuca macinata.
Ingrediente pentru mucenicii moldovenesti
- 500 grame faina
- 250 ml apa minerala
- 200 grame zahar
- 120 ml ulei
- 25 grame drojdie
- esenta rom
- esenta vanilie
- coaja rasa de la o lamaie.
Pentru sirop:
- 2 litri apa
- 400 grame miere.
Pentru glazura :
- zahar vaniliat
- scortisoara
- nuca macinata.
Cum se prepara mucenicii moldovenesti
Intr-un castron amesteca faina cu coaja de lamaie si cu drojdia dizolvata in putina apa cu sare. Lasa apoi aluatul la dospitt 20 - 30 de minute. Intr-un bol amesteca apa cu zaharul. Toarna peste faina.
Framanta aluatul bine. Adauga treptat si uleiul si continua sa framanti. Adauga apoi esenta de rom si de vanilie. Lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut, timp de 2 ore.
Cand aluatul a crescut, modeleaza in forma de mucenici. Aseaza mucenicii pe o tava unsa cu putin ulei. Da tava la cuptor pentru 30 – 40 de minute.
Intre timp, pregateste siropul. Intr-o cratita pe foc dizolva mierea in apa. Ai grija insa ca lichidul sa nu fiarba. Mierea isi va pierde din proprietati.
Cand mucenicii sunt gata, ii rastorni in sirop. Ii scoti imediat cu o paleta si ii tavalesti prin compozitia de nuca, scortisoara si zahar vanilat .
Cum se servesc mucenicii moldovenesti
Mucenicii moldovenesti se servesc ca atare, calzi sau reci.