Deserturi

#scortisoara #miere #nuca #mucenici # mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti

Ziua de 9 martie sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici din Sevasta. Aceasta zi comemoreaza uciderea celor 40 de mucenici care traiau pe vremea imparatului Licinius. Acestia au fost martirizati pentru ca au refuzat sa renunte la crestinism. In aceasta zi, femeile pregatesc 40 de mucenici. In unele zone ale tarii, mucenicii sunt facuti din aluat care se coace in forma de opturi. Imediat dupa ce sunt scosi din cuptor, cat sunt inca calzi, mucenicii se ung cu miere si se tavalesc prin nuca macinata.
 

Ingrediente pentru mucenicii moldovenesti
 


Pentru sirop:

  • 2 litri apa
  • 400 grame miere.


Pentru glazura :

 

Cum se prepara mucenicii moldovenesti
 

Intr-un castron amesteca faina cu coaja de lamaie si cu drojdia dizolvata in putina apa cu sare. Lasa apoi aluatul la dospitt 20 - 30 de minute. Intr-un bol amesteca apa cu zaharul. Toarna peste faina.

Framanta aluatul bine. Adauga treptat si uleiul si continua sa framanti. Adauga apoi esenta de rom si de vanilie. Lasa aluatul la dospit intr-un loc caldut, timp de 2 ore.

Cand aluatul a crescut, modeleaza in forma de mucenici. Aseaza mucenicii pe o tava unsa cu putin ulei. Da tava la cuptor pentru 30 – 40 de minute.

Sursa foto: acasa.ro
Intre timp, pregateste siropul. Intr-o cratita pe foc dizolva mierea in apa. Ai grija insa ca lichidul sa nu fiarba. Mierea isi va pierde din proprietati.

Cand mucenicii sunt gata, ii rastorni in sirop. Ii scoti imediat cu o paleta si ii tavalesti prin compozitia de nuca, scortisoara si zahar vanilat .
 

Cum se servesc mucenicii moldovenesti
 

Mucenicii moldovenesti se servesc ca atare, calzi sau reci.

  •   2011-03-09
  •  
  •   comentarii

Articol scris de

Mihaela Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Sfatul expertului

Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii