Deserturi

#mucenici # mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti. Cum faci cei mai buni "Sfintisori"

Inceputul lunii martie nu inseamna doar martisoare si Ziua Femeii, ci, pentru cei pofticiosi, si ziua Sfintilor Mucenici. Pe 9 martie este musai sa mananci mucenici, fie cu zeama, fie mucenici moldovenesti, numiti si Sfintisori.

Mucenicii moldovenesti nu mai sunt doar ai celor din zona Moldovei ci au devenit populari in toata tara. Stim ca este mult mai simplu sa ii cumperi, insa ei se prepara simplu si acasa si sunt cu siguranta mult mai gustosi.

Cum se prepara mucenici moldovenesti

Reteta de mucenici moldovenesti este foarte asemanatoare cu cea de cozonac.

Pentru 12 mucenici ca palma, dar pufosi si insiropati, ai nevoie de urmatoarele ingrediente: aluat - 600 gr faina, 10 gr drojdie uscata, 4 oua, 150 gr zahar, 125 gr unt topit, 250 ml lapte, esenta de rom, esenta de vanilie; sirop si ornare - 1,5 l apa, 600 gr zahar, coaja de portocala, esenta de rom, esenta de vanilie, miere, 100 gr miez de nuca macinat.

Modul de preparare nu este foarte complicat.

Untul se topeste la bain-marie, ouale, scoase din frigider cu cel putin jumatate de ora inainte, se bat ca pentru omleta, iar laptele se incalzeste usor.

Amesteci drojdia cu putin lapte pentru a o hidrata, iar apoi adaugi zahar si doua linguri de faina si amesteci pana cand obtii maiaua; aceasta se lasa la crescut 10-15 minute.

Aluatul se poate face la mixer sau poate fi framantat la mana. Pui intr-un vas faina, ouale, apoi maiaua, zaharul, esentele, dupa care incepi framantarea. Laptele se adauga treptat, pentru ca amestecul sa fie uniform. Dupa lapte se incorporeaza in aluat si uleiul si se framanta pana cand obtii un amestec  omogen si foarte putin lipicios, care va fi lasat la crescut aproximativ o ora.

Intre timp poti prepara siropul cu care vei unge mucenicii moldovenesti dupa ce ii scoti de la cuptor. Pui la foc apa, adaugi zaharul, esentele, si coaja de portocala in bucati mari, pentru ca va fi scoasa ulterior si se lasa la fiert pana cand se ingroasa.

Cum modelezi mucenicii moldovenesti

Dupa ce aluatul a crescut, el va mai fi framantat putin, pentru a scoate aerul. Rupeti apoi o bucata de aluat, modelati cu mainile, pe un blat de bucatarie presarat cu faina, un bastonas, iar apoi rasuciti cate un melc de la fiecare capat, in sens invers, pentru a obtine un "8".

O alta varianta de modelare este sa intindeti o fasie mai groasa, ale carei capete le uniti pentru a obtine un covrig rotund, pe care il petreceti apoi la jumatate pentru a obtine tot un "8". Mucenicii se aseaza in tava, pe hartie de copt, se ung cu ou batut amestecat cu putin lapte, inainte de a fi bagati la cuptor pentru 20-25 de minute (pana cand devin aurii si trec testul scobitorii).

Dupa ce mucenicii s-au racit, deasupra lor se pune siropul caldut (2-3 linguri pentru fiecare), iar dupa ce acesta va fi absorbit, mucenicii se ung cu miere, dupa gust, si se presara nuca macinata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului