Deserturi

#dovleac #placinta #reteta #culinar

Placinta cu dovleac

Dovleacul se afla in plin sezon si peste tot in casele oamenilor miroase a placinta . Iata asadar, o placinta traditionala de dovleac, care cu siguranta va fi apreciata de toti membrii familiei.

De ce ingrediente ai nevoie:

Pentru aluat:

Reclama in inchide in secunde

×

  • 1 kg faina;
  • un plic de drojdie;
  • 3 oua ;
  • 1-2 plicuri zahar vanilat ;
  • Coaja rasa de la o lamaie;
  • 200 g unt/ margarina topita;
  • 3 lingurite zahar;
  • Un praf de sare;
  • Apa.
Pentru umplutura :
  • 1 kg dovleac ras;
  • Scortisoara;
  • Zahar, dupa gust;
  • Esenta de vanilie;
  • Coaja rasa de la o de portocala;
  • Coaja rasa de la o jumatate de lamaie;
  • Un praf de sare.

Cum se prepara:

Aluatul:
  • Cerne faina si pune-o intr-un castron incapator;
  • Fa un crater cu ajutorul mainii si pune in el zaharul, sarea, drojdia, coaja de lamaie si untul topit si amesteca bine compozitia;
  • Adauga apoi ouale si framanta foarte bine aluatul;
  • Adauga treptat apa calduta pana obtii un aluat omogen;
  • Lasa-l la dospit aproximativ 30 min.
Umplutura:
  • Dovleacul ras, prin razatoarea mare, se pune la calit cu o lingurita de unt;
  • Cand a scazut si s-a evaporat zeama, adauga un praf de sare, zahar dupa gust, coaja de lamaie si cea de portocala si mai lasa-l 1-2 minute la foc mic, amestecand continuu sa nu se lipeasca;
  • Se ia umplutura dupa foc si se lasa la racit, apoi se adauga scortisoara si esenta de vanilie, tot dupa gust;
  • Unge o tava mai mare cu unt;
  • Aluatul crescut, se imparte in doua bucati egale si se intind doua foi, de aproximativ 1 cm grosime;
  • Se aseaza prima foaie in tava, astfel incat sa-i acopere si marginile;
  • Se pune umplutura de dovleac si se niveleaza bine;
  • Se adauga apoi a doua foaie, avand grija sa lipesti marginile celor doua foi; daca doresti, cu ajutorul degetelor, poti face din aluat;
  • Placinta rezultata, se inteapa din loc in loc cu o furculita, pentru a nu se umfla;
  • Se introduce la cuptorul preincalzit la 180oC, foc moderat si se lasa pana cand blatul prinde o culoare aurie(aproximativ 30-40 minute);
Cum se serveste:
  • Placinta se taie felii egale si se serveste rece. Pe deasupra se presara in ploaie zahar pudra, pentru decor.

    Citeste si
  •   2009-10-13
  •   66636 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andreea Grecu

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Alina Sudriu

Expertul Acasa.ro, Alina Sudriu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Alina Sudriu

Expertul Acasa.ro, Alina Sudriu

Pune o intrebare