Dovleacul se afla in plin sezon si peste tot in casele oamenilor miroase a placinta . Iata asadar, o placinta traditionala de dovleac, care cu siguranta va fi apreciata de toti membrii familiei.
De ce ingrediente ai nevoie:
Pentru aluat:
- 1 kg faina;
- un plic de drojdie;
- 3 oua ;
- 1-2 plicuri zahar vanilat ;
- Coaja rasa de la o lamaie;
- 200 g unt/ margarina topita;
- 3 lingurite zahar;
- Un praf de sare;
- Apa.
- 1 kg dovleac ras;
- Scortisoara;
- Zahar, dupa gust;
- Esenta de vanilie;
- Coaja rasa de la o de portocala;
- Coaja rasa de la o jumatate de lamaie;
- Un praf de sare.
Cum se prepara:
Aluatul:
- Cerne faina si pune-o intr-un castron incapator;
- Fa un crater cu ajutorul mainii si pune in el zaharul, sarea, drojdia, coaja de lamaie si untul topit si amesteca bine compozitia;
- Adauga apoi ouale si framanta foarte bine aluatul;
- Adauga treptat apa calduta pana obtii un aluat omogen;
- Lasa-l la dospit aproximativ 30 min.
- Dovleacul ras, prin razatoarea mare, se pune la calit cu o lingurita de unt;
- Cand a scazut si s-a evaporat zeama, adauga un praf de sare, zahar dupa gust, coaja de lamaie si cea de portocala si mai lasa-l 1-2 minute la foc mic, amestecand continuu sa nu se lipeasca;
- Se ia umplutura dupa foc si se lasa la racit, apoi se adauga scortisoara si esenta de vanilie, tot dupa gust;
- Unge o tava mai mare cu unt;
- Aluatul crescut, se imparte in doua bucati egale si se intind doua foi, de aproximativ 1 cm grosime;
- Se aseaza prima foaie in tava, astfel incat sa-i acopere si marginile;
- Se pune umplutura de dovleac si se niveleaza bine;
- Se adauga apoi a doua foaie, avand grija sa lipesti marginile celor doua foi; daca doresti, cu ajutorul degetelor, poti face din aluat;
- Placinta rezultata, se inteapa din loc in loc cu o furculita, pentru a nu se umfla;
- Se introduce la cuptorul preincalzit la 180oC, foc moderat si se lasa pana cand blatul prinde o culoare aurie(aproximativ 30-40 minute);
- Placinta se taie felii egale si se serveste rece. Pe deasupra se presara in ploaie zahar pudra, pentru decor.
Citeste si