Deserturi

#retetele bunicii #gustul copilariei #dulciuri de sarbatori #sarbatori #dulciuri #turta dulce

Amintiri de sarbatori: Turta dulce a bunicii!

Uneori copilaria pare un subiect atat de indepartat, de parca, vorbim despre viata altcuiva, nu despre a noastra. Dar se intampla ca atunci cand gustam ceva sau simtim un anume miros sa ne trezim brusc intr-un dintre zilele in care eram copii. Una dintre acele zile in care ne chema bunica ca sa ne rasfete cu ceva dulce. Noi ne-am adus aminte azi de cele clipe si vrem sa le impartasim cu voi. Iata reteta de turta dulce a bunicii:


Ce iti trebuie pentru blat:

  • 250 gr miere
  • 250 gr zahar
  • 3 oua
  • 80 unt
  • 1 lingurita cu varf - bicarbonat stins cu zeama de lamaie
  • 600 gr faina
  • praf de scortisoara si cuisoare ( aprox. 10 gr din fieacare)
  • 1 lingura cu varf cacao
  • o esenta de vanilie

 

Ce iti trebuie pentru glazura:

  • 2 albusuri
  • 200 gr zahar
     

Se pun pe foc mierea, zaharul si untul. Se lasa pana se topeste zaharul ( se amesteca incontinuu) apoi se lasa sa se raceasca. Se adauga oule batute, iar apoi putin cate putin faina amestecata cu condimentele (scortisoara, cuisoarele si esenta de vanilie - poti sa pui dupa gust, important este sa iti placa tie). Se amesteca toate pana se omogenizeaza compozitia. Apoi se lasa la odihnit aproape 2 ore, compozitia fiind invelita in folie de aluminiu.


Dupa ce au trecut cele doua ore din aluat incep sa se faca bilute de cca 30-40 gr. Se aseaza pe o tava tapetate cu hartie de copt. Se coc la 180 de grade pentru, aproximativ, 10 – 20 de minute.


Dupa ce se raceasc se glazureaza. Glazura este foarte simplu de facut: trebuie doar sa batem bine albusurile cu zaharul pana se formeaza o glazura ferma si lucioasa.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului