Ingrediente pentru checul cu lamaie si afine
- 80 g unt, topit
- 200 g zahar
- 3 linguri suc de lamaie proaspat stors
- 2 oua
- 200 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita sare
- 120 ml lapte
- coaja rasa de la o lamaie
- 1/2 cana nuci praijite, tocate marunt
- 1 cana afine proaspete
Pentru glazura:
- 2 linguri suc de lamaie proaspat
- 50 g zahar
Cum se prepara checul cu lamaie si afine
Preincalzeste cuptorul la 175oC. Unge cu unt sau tapeteaza cu hartie de copt o tava pentru cozonac.
Intr-un bol pentru mixer adauga untul si zaharul si miceaza pana ontii o spuma. Incorporeaza apoi zeama de lamaie is ouale.
Intr-un alt bol adauga faina, sarea si praful de copt. Amesteca bine. Adauga compozitia de faina treptat, peste cea de unt si oua. Alterneaza cu lapte. La final incorporeaza coaja de lamaie si nucile.
Adauga afinele si amesteca usor cu o lingura pentru a nu le strivi. Adauga aluatul in tava pregatita si coace checul timp de 60-70 de minute, sau pana cand scobitoarea iese curata din acesta.
Cand este gata scoate-l din cuptor si lasa-l sa se raceasca in tava timp de 10-15 minute.
Intre timp prepara glazura amestecand zaharul cu zeama de lamaie intr-un bol incapator. Amesteca bine cu ajutorul unei furculite pana obtii o compozitie omogena.
Scoate checul din tava si adauga glazura peste acesta. Lasa-l sa se raceasca pe un gratar, apoi taie-l felii.
Cum se serveste checul cu lamaie si afine
Serveste checul cu lamaie si afine alaturi de o cana de cafea sau de ceai.
Sursa foto: cookdiary.net