1. Placinta cu pere si mure
Ingrediente folosite:
Glazura:
- 110g de faina
- 55g de fulgi de ovaz
- 55g de zahar brun
- 55g de migdale pisate
- ½ lingurita de zeama de lamaie
- ⅛ lingurita de sare iodata
- 3 lingurite de unt nesarat, la temperatura camerei
Umplutura:
- 1 aluat lasat la frigider pentru racire
- 2 cutii de mure de 170g
- 230g de zahar granulat
- 5 pere
- 85g de amidon de porumb
- 1 lingurita de scortisoara
- 1 lingurita de zeama de lamaie
- ¼ lingurita de sare
Mod de preparare:
Glazura: intr-un bol combina faina, fulgii de ovaz, zaharul brun, migdalele pisate, zeama de lamaie si sarea. Adauga unt si framanta cu mana pana se formeaza o coca sfaramicioasa.
Pre-incalzeste cuptorul la 180 grade Celsius. Pune aluatul intr-o forma la frigider timp de 20 de minute.
Umplutura: intr-un castron mare piseaza coacazele si zaharul granulat. Adauga perele, amidonul de porumb, scortisoara, zeama de lamaie si sare si amesteca-le.
Transfera tot continutul preparat mai devreme in forma cu aluat, pune coca sfaramicioasa deasupra si baga totul la cuptor. Odata ce perele sunt coapte si fragede, iar glazura are o culoare maro-auriu, poti scoate placinta din cuptor. Procesul dureaza intre 1 si 1h30.
2. Tarta cu pere si sirop de artar
Ingrediente folosite:
- 1 aluat cu foi pentru placinta (foietaj)
- 4 pere mari
- 1 jumatate de lamaie
- 12ml de sirop de artar
- 4 lingurite de unt nesarat
- ¼ lingurita de sare iodata
- 30g de migdale feliate
Mod de preparare:
Pre-incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. Pe o foaie de copt poti presara faina si pe urma intinde foietajul. Taie 30 cm din aluat si pune-l la frigider.
Curata perele de coaja si miez, iar pe urma taie-le felii. Stoarce jumatate de lamaie peste ele. Adauga intr-o tigaie siropul de artar, unt, sare si sucul de lamaie ramas si gateste pana compozitia incepe sa se ingroase (5-8 minute), luand o culoare si o textura asemanatoare caramelului. Aranjeaza perele feliate in tigaie si lasa la foc mic timp de inca 4 minute.
Asaza aluatul din frigider peste pere, in tigaie. Baga intreaga compozitie in cuptor la 180 de grade C, timp de 15-20 de minute.
Scoate tava din cuptor si lasa tarta sa se raceasca. Desprinde aluatul de margini cu un cutit. Pune o farfurie peste si intoarce tarta cu fata in sus. Pune migdalele feliate peste pere. Se poate servi calda sau la temperatura camerei.
Cele doua retete sunt ideale pentru o seara cu prietenii si pot fi acompaniate de un pahar de vin. Daca vrei sa le servesti calde, o felie de tarta sau placinta poate fi acompaniata de o cupa de inghetata pentru a echilibra temperatura.
Surse foto: goodhousekeeping.com