Ingrediente pentru tarta de caramel cu ciocolata si alune
Iata de ce vei avea nevoie pentru a realiza acest desert.
Pentru Crusta: 6 lingurite de alune de padure, 6 lingurite de unt nesarat la temperatura camerei si inca putin pentru uns tava, 6 lingurite zahar, 1 cana de faina universala, 1/2 lingura sare.
Pentru Caramel: 2/3 cana zahar, 1 1/2 lingura sirop de porumb, 3 linguri unt nesarat taiat cubulete, 1/2 lingura sare, 1/2 cana smantana.
Pentru ciocolata: 350 gr ciocolata dulce tocata marunt, 3/4 cana smantana.
Pentru decorare: 1/4 cana jumatati de alune, seminte de rodie, fulgi aurii comestibili.
Cum se prepara tarta de caramel cu ciocolata si alune
Incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius si apuca-te de:
Pregatirea aluatului pentru crusta - Pune alunele pe foaia de copt cu marginile mici in jos si prajestele pana devin aurii - intre 5 si 8 minute. Transfera pe un prosop de bucatarie mare si freaca-le bine pana se desprind aproape toate pielitele. Lasa-la sa se raceasca.
Unge o tava dreptunghiulara de 7 / 21 cm. In procesorul alimentar pulseaza alunele si 2 linguri de zahar pana se formeaza firimituri fine. Adauga untul si pulseaza din nou pentru a se combina. Adauga apoi faina, zaharul si sarea si pulseaza pana la omogenizarea completa. Intinde compozitia pe fundul tavii si pe peretii acesteia, presand foarte bine, si refrigereaza cel putin 30 dse minute.
Incalzeste cuptorul la 220 de grade Celsius si pune tava cu crusta la copt, pana devine un maroniu auriu deschis, adica 15 sau 20 de minute. Se scoate din cuptor si se pune la racit pe suportul de sarma.
Pregatirea caramelului - Pune zaharul, siropul de porumb si 3 linguri de apa intr-o cratita cu fundul gros. Fara a amesteca, tine-le pe foc mediu pana cand incep sa apara bulele pe margini, aproximativ 1 minut si apoi incepe sa amesteci. Redu focul si continua sa fierbi si sa amesteci continuu, pana cand zaharul capata o culoare frumoasa caramel. Intregul proces dureaza aproximativ 5 minute. Scoate imediat de pe foc, adauga sarea si untul si amesteca pentru a se topi.
Pune din nou tigaia pe foc mediu, adauga smantana si amesteca foarte bine pana cand compozitia devine neteda, usor ingrosata si de culoarea chihlimbarului. Intregul proces dureaza cca 1 minut.
Se pune in coaja de tarta racita si se da la frigider pentru racire aproximativ 1 ora.
Pregatirea ciocolatei - Pune ciocolata intr-un bol mediu. Incalzeste smantana intr-o cratita mica pana ajunge la punctul de fierbere, dar fara a fierbe. Toarna smantana peste ciocolata si las-o sa stea 1 minut, apoi amesteca foarte bine pana la obtinerea unei consistente netede. Se toarna in strat uniform peste caramel si se da la frigider pentru aproximativ 10 mintute, sau pana se intareste foarte bine.
Servirea
Pentru a servi, decoreaza cu alunele injumatatite, semintele de rodie si fulgii aurii.