Cea mai vesela noapte din an, noaptea in care anul vechi cedeaza locul Noului An, nu ar fi completa daca nu am avea pe masa un tort delicios si... fabulos decorat! Anul acesta va propunem pentru noaptea dintre ani un tort de morcovi si portocale, o reteta pe cat de misterioasa, pe atat de gustoasa si... sanatoasa!
INGREDIENTE
Pentru aluat:
- 4 oua
- 300 ml ulei
- 400 g zahar pudra
- 2 pliculete zahar vanilat
- 250 g faina
- 1 pliculet praf de copt
- 9 g bicarbonat de sodiu
- 350 g morcovi rasi
- Un varf de cutit de sare
- Nuci sau alune de padure, macinate
Pentru glazura:
- 120 g unt KOLIBA cu continut redus de grasime
- 225 g mascarpone
- 400 g zahar pudra
Pentru crema:
- 2 galbenusuri
- 100 ml lapte
- 3 linguri de faina
- Coaja si sucul de la o portocala
- 120 g zahar pudra
- Dulceata de portocale
- 250 g unt KOLIBA cu continut redus de grasime
Pentru decor:
Felii de portocala, un pumn de fulgi de migdale, decor comestibil
MOD DE PREPARARE
Amestecam ouale cu uleiul, zaharul vanilat si zaharul pudra dat prin sita, adaugam faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea. Dupa omogenizare, se adauga morcovii rasi si alunele sau nucile macinate. Se toarna aluatul intr-o forma cu fundul detasabil (diametru de 28 cm) si se coace la 180 grade Celsius timp de aproximativ 50 de minute.
Laptele, galbenusurile, faina si zaharul pudra se amesteca bine si se pun la fiert. Dupa ce se raceste crema, se incorporeaza untul KOLIBA cu continut redus de grasime. Se adauga coaja si sucul de portocale cand crema este deja rece.
Untul KOLIBA cu continut redus de grasime (la temperatura camerei) si zaharul pudra se bat bine cu mixerul timp de cateva minute la viteza mare. Se adauga mascarpone si se amesteca pana obtinem o glazura perfect omogena.
Cand blatul este complet racit, se taie in trei parti egale, se ung alternativ cu crema si dulceata de portocale. Se toarna glazura, se niveleaza si se decoreaza dupa pofta inimii!
Se serveste la miezul noptii, alaturi de o cupa cu sampanie, impreuna cu familia si prietenii!