Ingrediente pentru tortul cu vanilie
Pentru blat
- 240g unt
- 300g faina
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita sare
- 300 g zahar
- 2 oua mari + 3 galbenusuri
- 2 lingurite extract de vanilie
- 240 ml lapte batut
Pentru crema
- 3 albusuri
- 3/4 cana zahar
- 1/3 cana apa
- 1/4 lingurita extract de vanilie
- un praf de sare
Cum se prepara tortul cu vanilie
Preincalzeste cuptorul la 180oC si tapeteaza doua tavi rotunda cu hartie de copt. Ai grija ca tavile sa aiba aceeasi dimensiune.
Intr-un vas amesteca faina, praful de copt si sarea.
Separat, intr-un bol pentru mixer adauga untul si zaharul si mixeaza la viteza maxima pana cand zaharul se topeste si obtii o compozitie spumoasa. Incorporeaza, pe rand galbenusurile. Adauga si extractul de vanilie si incepe sa incorporezi amestecul de faina si laptele batut.
Separat, bate albusurile spuma tare. Adauga-le peste aluatul de mai sus, incoporandu-le usor, cu ajutorul unei spatule. Foloseste miscari circulare, de sus in jos pentru ca bulele de aer sa nu se sparga.
Imparte compozitia in doua parti egale, in formele deja pregatite. Coace blatul timp de 30-35 de minute.
Intre timp prepara crema!
Intr-un bol pentru mixer bate albusurile spuma tare impreuna cu sarea. Adauga zaharul treptat si la urma incorporeaza apa. Pune totul la bain marie si continua sa amesteci la viteza maxima pana cand zaharul de dizolva (timp de 2-3 minute).
Ia crema de pe foc, las-o sa sa raceasca, apoi mixez-o bine pana devine o spuma lucioasa. Incorporeaza extractul de vanilie.
Asaza unul dintre blaturi pe un gratar, sau pe suportul special pentru tort si adauga o treime din crema peste acesta. Intinde crema bine, apoi adauga al doilea blat. Imbraca tortul cu crema ramasa si orneaza-l dupa preferinte cu frisca, bomboane sau fulgi de ciocolata sau chiar, fructe de padure congelate.
Cum se serveste tortul cu vanilie
Serveste tortul de vanilie alaturi de un pahar de sampanie.
Sursa foto: healyeatsreal.com