Gutuile sunt fructe aromate, pe care le poti savura odata cu venirea toamnei. Poti incerca insa placerea de a manca gutui si in timpul iernii - poti pregati un compot de gutui. Cu putine ingrediente si usor de preparat, acest compot va fi o gustare delicioasa in timpul zilelor friguroase de iarna.
Ingrediente pentru compotul de gutui
- 4 gutui
- 500 grame zahar
- 600 mililitri apa
-
sucul de la o lamaie.
Cum se prepara compotul de gutui
Spala gutuile, apoi curata-le de coaja si de cotor. Pastreaza coaja si cotorul stranse intr-o bucata de tifon. Apoi taie fructele in felii nu foarte groase.
Intr-o cratita pregateste un sirop din zahar, apa si zeama de lamaie, adaugand si cotoarele de gutuie. Lasa-le sa fiarba impreuna 30 de minute, pana cand siropul incepe sa devina vascos. Scoate tifonul cu cotoare si arunca-l.
Atunci cand siropul incepe sa dea in clocot adauga si feliile de gutuie. Lasa-le sa fiarba pana cand s-au inmuiat bine, aproximativ o jumatate de ora. In cazul in care ti se pare ca siropul este prea putin, mai adauga putina apa in timpul fierberii.
Optional, ii mai poti pune si putina esenta de rom si de vanilie.
Dupa ce s-au fiert bine, ia cratita de pe foc si da-o deoparte sa se racoreasca. Pregateste borcanele pentru compot si pune compotul in borcane. Acopera-le cu capace care sa se inchida etans apoi pune-le sa fiarba 15 minute intr-o cratita cu apa calda, careia i-ai asezat pe fund un prosop de bucatarie.
Dupa ce s-au racit, pune-le in camara.
Cum se serveste compotul de gutui
Se serveste ca atare sau insotind alte deserturi , precum clatite sau prajituri.
Pofta buna!