Printre fructele aromate ale toamnei se afla si gutuile. Parfumul inconfundabil al acestora se poate transfera si inspre o dulceata delicioasa pe care o poti pregati in sezonul gutuilor. Iata o reteta de dulceata de gutui , care iti va aroma bucataria si pe timpul iernii.
Ingrediente pentru dulceata de gutui
- 3 cani zahar
- 2 litri apa
- 1, 5 kilograme gutui
- 1-2 plicuri zahar vanilat
-
2 linguri zeama de lamaie.
Cum se prepara dulceata de gutui
Spala bine gutuile, taie-le in jumatati si curata-le de samburi si zonele din mijloc. Clateste-le bine ca sa nu mai ramana urme de mizerie.
Taie-le in bucati nu foarte mici.
Intr-o cratita amesteca zaharul cu apa, zaharul vanilat si zeama de lamaie. Pune-le pe foc pana cand mixul incepe sa fiarba, apoi adauga bucatile de fruct.
Lasa-le sa fiarba pana cand siropul din cratita are aspectul unui jeleu iar bucatile de gutui s-au inmuiat.
Ia cratita de pe foc.
In paralel incalzeste in apa calda cateva borcane . Dupa ce acestea s-au infierbantat, pune in ele dulceata de gutui, apoi acopera-le cu capace care sa se inchida etans. Pregateste o cratita cu apa care sa dea in clocot, iar pe fundul acesteia pune un prosop de bucatarie.
Aseaza borcanele in cratita si lasa-le sa fiarba 10-15 minute. Dupa aceea ia cratita de pe foc si lasa borcanele sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, pune-le in camara.
Cum se serveste dulceata de gutui
Dulceata de gutui se poate servi ca atare, intinsa pe paine sau pe post de umplutura dulce.
Pofta buna!