Ingrediente pentru dulceata de mure
- 2 kilograme de mure proaspete
- 2 kilograme de zahar
- 1 lamaie
- semintele de la o pastaie de vanilie
Cum se prepara dulceata de mure
Spala fructele usor, avand grija sa nu le strivesti. Adauga-le api intr-o cratita incapatoare, speaicala pentru prepararea dulceturilor.
Taie lamaia in jumatate. Stoarce zeama la o jumatate de lamaie, iar restul lamaiei tai-o felii subtiri. Adauga feliile de lamaie si zeama peste mure si apoi toarna zaharul si zaharul vanilat. Lasa-le sa stea asa cateva minute, pana cand murele incep sa-si lase zeama.
Pune apoi dulceata pe aragaz, la foc mic si las-o sa fiarba timp de 50-60 de minute, amestecand din cand in cand. Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu crug, dupa ce ajung la temperatura camerei inseamna ca dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fudul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Poti pastra dulceata in camara timp de un an.
Cum se serveste dulceata de mure
Dulceata de mure poate fi servita la micul dejun, pe paine prajita cu unt, ori alaturi de clatite americane, sau o poti folosi la prepararea prajiturilor.
Sursa foto: mountainfeed.com