Ingrediente pentru dulceata din coaja de pepene
- 1 kg coaja groasa de pepene verde
- 1 kg zahar
- 2 plicuri zahar vanilinat
- 1,5 l apă rece
- zeama de la o lamaie
Cum se prepara dulceata din coaja de pepene
Spala pepenele foarte bine pentru a elimina orice urma de murdarie si insecticide de pe coaja acestuia. Cu ajutorul unui cutit ascutit taie usor partea verde inchis a cojii. Ai grija sa tai doar partea de la suprafata, a cea din interior sa ramana. Taie apoi pepenele felii si elimina o parte din miezul acestuia.
La final trebuie sa obtii felii de pepene cu coaja alba, groasa si o parte de miez (partea de miez care se afla pana la primul rand de seminte.
Taie feliile de pepene in cubulete de aproximativ doi centimetri patrati. Adauga pepenele intr-o oala adanca si toarna apa peste acesta. Lasa-l sa fiarba pana cand bucatile de pepene se inmoaie si devin sticloase. Scoate bucatile de pepene din oala cu ajutorul unei site si trece-le pe sub un jet de apa rece. Lasa-le apoi sa se scurga foarte bine.
In apa ramasa in oala se adauga zaharul si zaharul vanilinat si se pun la fier la foc potrivit pana obtii un sirop bine legat. Cand acesta devine la fel de dens ca o miere se adauga bucatile de pepene inapoi in oala impreuna cu zeama de lamaie. Lasa dulceata sa mai fiarba timp de cinci minute.
Pentru a verifica daca dulceata este gata, toarna cateva picaturi de sirop pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fudul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida si steriliza fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Poti pastra dulceata in camara timp de un an.
Cum se serveste dulceata din coaja de pepene
Dulceata din coaja de pepene poate fi servita ca atare la micul dejun, sau poate fi folosita la prepararea deserturilor.
Sursa foto: bucataras.ro