Ingrediente pentru gemul de banane caramelizate
- 250 g zahar
- 120 ml apa
- 5 banane
- 1/2 lingurita sare
- 1 lingura suc de lime
- 1 lingura extract de vanilie
Cum se prepara gemul de banane caramelizate
Intr-un bol incapator, ce poate fi adaugat la cuptorul cu microunde adauga zaharul si apa si amesteca bine. Acopera vasul cu folie de plastic, pe care sa o gauresti apoi in 6-8 locuri, pentru ventilatie.
Adauga vasul in cuptor, la putere maxima timp de 10 minute. Dupa acest interval, continua sa gatesti zaharul cate doua minute pana cand devine maroniu.
Intre timp taie bananele felii. Adauga apoi bananele intr-o oala incapatore.
Scoate bolul cu zahar din cuptorul cu microunde, si cu grija indeparteaza folia de plastic. Toarna continutul peste banane.
Gateste continutul cu banane la foc mediu pana incepe sa bolboroseasca, apoi redu focul la minim si continua sa gatesti pana cand bananele devin translucide, iar gemul se este lipicios (15-20 de minute). Adauga sarea si amesteca bine, apoi stinge focul si incorporeaza extractul de vanilie si sucul de lime.
Lasa gemul sa se raceasca usor apoi adauga-l in borcane curate. Acesta rezista la frigider timp de aproximativ o luna.
Cum se serveste gemul de banane caramelizate
Serveste gemul de banane cu biscuiti, paine prajta, clatite, iaurt sau inghetata, ori foloseste-l la prepararea prajiturilor!
Sursa foto: food.com