Un compot foarte gustos si aromat si usor de preparat in perioada de vara-toamna este cel de pere . Bucatile de pere se fierb intr-un amestec de apa, zahar, scortisoara si lamaie, rezultatul fiind unul delicios.
Ingrediente pentru compotul de pere
- 10 pere tari
- 1 cana apa
- 0,75 cani vin rosu
- 1,5 cani de zahar
- 1,5 betisoare scortisoara
-
1 lamaie feliata.
Cum se prepara compotul de pere
Spala perele, usuca-le si apoi curata-le de coaja. Taie-le apoi cubulete.
Taie lamaia in felii nu foarte subtiri.
Intr-o cratita amesteca apa, vinul, zaharul, scoartisoara si feliile de lamaie. Pune-le pe foc potrivit si adu-le la fierbere. Adauga cubuletele de pere, acopera cratita si lasa-le sa fiarba acoperite pana cand bucatile de fruct s-au inmuiat. Din cand in cand, stropeste miezul de pere cu siropul din cratita.
Ia cratita de pe foc si las-o sa se raceasca. Apoi, in functie de modul in care vrei sa consumi compotul, il poti servi direct, sau il poti pune in borcane.
Daca vrei sa pastrezi compotul pentru iarna, pune-l in borcane pe care sa le poti inchide ermetic. Dupa ce ai inchis bine borcanele, pune-le in camara.
Cum se serveste compotul de pere
Se serveste ca atare, rece sau cald, dupa preferinta. Ii poti pune deasupra cateva migdale sau nuci decojite.
Il poti alatura si altor deserturi precum clatite sau prajituri.
Pofta buna!