Ingrediente:
- 2 kilograme de mure proaspete
- 2 kilograme de zahar
- 4 plicuri zahar vanilinat
- o lamaie
Cum se prepara:
Spala fructele usor, avand grija sa nu le strivesti. Pune-le intr-o oala incapatoare, in care urmeaza sa prepari dulceata.
Taie lamaia in jumatate. Stoarce zeama la o jumatate de lamaie, iar restul lamaiei tai-o felii subtiri. Adauga feliile de lamaie si zeama peste mure si apoi adauga zaharul si zaharul vanilinat. Scutura putin oala, ca zaharul sa patrunda printre mure si lasa totul la frigider, peste noapte.
A doua zi pune oala, la foc mare pana incepe sa fiarba. Cand da in clocot, da focul la minim si lasa dulceata sa fiarba timp de 50-60 de minute, amestecand din cand in cand.
Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu crug, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fudul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Sursa foto: pexels.com