Ingrediente:
- 1kg miez de castravete fara seminte (se curata castravetii de coaja si se indeparteaza semintele)
- 700 g zahar
- doua pastai de vanilie
- 5-6 frunze de menta proaspata
Cum se prepara:
Taie casatravetii cubulete mici si amesteca-I cu zaharul intr-o oala incapatoare. Lasa-i sa stea la temperatura camerei timp de doua ore, apoi asaza oala pe foc. Cand incepe sa clocoteasca da focul la minim si lasa gemul sa fiarba usor, amestecand din cand in cand pentru a nu se raci.
Intre timp taie pastaile de vanilie pe lung si, cu ajutorul unui cutit, scoate semintele din interiorul acestora. Adauga semintele impreuna cu pastaile in gem si amesteca bine. Nu uita insa ca in momentul in care gemul este fiert sa scoti pastaile din acesta.
Cand gemul este gata se adauga frunzele de menta si se amesteca bine. Se lasa doua minute, apoi se scot. Acestea ii vor da o aroma unica.
Toarna gemul de gutui in borcane curate si dezinfectate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor sau sa le fierbi.