Dulceturi & Conserve

#legume # conserve toamna #cum prepari # retete zacusca

Cum sa prepari zacusca perfecta. 7 trucuri pentru un gust desavarsit

Legumele de vara incep sa dispara treptat din piete si sa faca loc recoltei de toamna, de aceea, nu mai este timp de pierdut daca vrei sa-ti aprovizionezi camara cu zacusca preparata in casa. Profita de ultimele rosii dulci, de ardeii grasi sau capia inca savurosi sau de vinetele tinere si carnoase si da startul proviziilor pentru sezonul rece!

1. Coace toate legumele inainte. Daca vrei sa oferi zacuscai un gust desavarsit, coace toate legumele - rosii, ardei, vinete, ceapa etc. - inainte de a le pune la fiert. Le poti coace la cuptor, dar gustul lor va fi mai bun daca le frigi pe gratar sau tabla incinsa.

2. Curata bine legumele de coji si seminte. Dupa ce ai copt toate legumele, curata-le foarte bine de coaja, dar si seminte. Orice urma ramasa de coaja de vinete sau ardei va schimba gustul zacuscai si o va amari in timp. Daca vinetele sunt mature si pline de seminte, incearca sa indepartezi excesul. Acelasi lucru este valabil si in cazul rosiilor sau ardeilor. Excesul de seminte fermenteaza si acreste preparatul, in timp.

3. Inlocuieste rosiile cu pasta de tomate. Renunta sa te istovesti curatand rosii si dandu-le pe razatoare pentru a le adauga in zacusca. Specialistii sustin ca inlocuirea rosiilor cu pasta de tomate este unul dintre cele mai practice trucuri in prepararea acestui preparat. Nu doar ca economisesti timp si efort, dar oferi si preparatului un gust mai bun.

4. Nu adauga niciun strop de apa. Una dintre marile greseli pe care le fac gospodinele este ca adauga apa la fiert, pentru a se asigura ca legumele vor fi bine gatite. Legumele adaugate in oala isi vor lasa singure zeama pe masura ce fierb, iar daca adaugi surplus de apa, vei dilua gustul preparatului.

5. Foloseste un tuci sau o oala antiaderenta. Nu prepara zacusca in orice tip de oala sau cratita. Dupa ce ai curatat si tocat toate legumele, pune-le intr-un tuci mare sau intr-o oala nonaderenta, mai ales daca o prepari pe aragaz. Pentru un gust mai bun, prepara zacusca in tuci, afara, pe foc de lemne.

6. Nu o fierbe prea mult. Nu fierbe zacusca la nesfarsit, pana cand legumele se transforma in piure. Tocanita este gata atunci cand uleiul incepe sa se ridice la suprafata.

7. Fierbe borcanele la bain marie. Dupa ce ai pus zacusca in borcane si le-ai inchis etans, fierbe-le la bain marie, pentru a le conserva mai bine si a evita sa se strice in timp.

Foto:supp584.wix.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete