Castravetii se numara printre legumele preferate de toata lumea. Ei ofera o combinatie unica de nutrienti care ajuta sa te mentii hidratat, sa scapi de toxine si, de ce nu, sa iti improspateze tenul, mai ales pielea sensibila de sub ochi.
Dar cei mai buni sunt intr-o salata cu rosii si ardei sau murati, langa o friptura. Castravetii se pot consuma indiferent de anotimp. De multe ori, se pun castraveti la murat pentru a-i consuma iarna, dar se pot pune la murat si vara.
Iata o reteta pentru a pune corect castravetii la murat, vara.
Ingrediente:
1. castraveti
2. usturori (3-4 catei, la un borcan de trei litri).
3. lastari de visin
4. frunze de marar
5. telina
6. solutie formata din apa si sare (30 de grame de sare la un litru de apa).
7. cuisoare.
Mai intai, castravetii trebuie foarte bine spalati. Dar ai grija atunci cand ii alegi. Trebuie sa fie tineri si sanatosi. Apoi, lastarii de visin si inflorescentele de marar sunt clatite putin sub un jet de apa rece.
Pe fundul borcanului pune, mai apoi, o floare de marar, doi catei intregi de usturoi, dar si un lastar de visin.
Urmeaza aranjarea castravetilor in borcan. Acestia trebuie asezati frumos, intr-o ordine, dar fara a-i inghesui. Cel mai bine ar fi sa pui castravetii in picioare. Acestia pot fi usor crestati in capete (in forma de cruce) pentru ca saramura sa ii patrunda mai rapid. Cei care iubesc muraturile picante pot pune si un ardei iute.
Cat timp umpli borcanele, pui la fiert saramura, apoi o torni fierbinte peste castraveti.
Pe la mijlocul borcanului mai pune o floare de marar, nu foarte mare, dar si un alt lastar de visin.
Dupa ce borcanul aproape s-a umplut, deasupra mai pune o floare de marar, un alt lastar de visin, dar si o tulpina de telina.
Apoi, pune 5-7 cuisoare dupa care e bine sa torni saramura pana acoperi intreg continutul.
Recomandare: Nu trebuie sa umpli borcanele complet. Toarna doar cat sa acoperi castravetii. In acest mod, cand vor fermenta nu vor da pe-afara. Apoi, poti lasa borcanul la soare pentru 2-3 zile. In acest timp nu uita sa vanturi apa de mai multe ori.
Intr-un final, castravetii, care se vor pastra crocanti, vor fi gata pentru mancat.