Ingrediente pentru dulceata de zmeura
- 1 kg zmeura
- 1 kg zahar
- sucul de la o jumatate de lime
- o pastaie de vanilie
- un praf de sare
Cum se prepara dulceata de zmeura
Spala zmeura si pune-o in oala in care urmeaza sa fierbi dulceata. Adauga peste aceasta zaharul si las-o sa stea asa pana cand incepe sa se formeze un sirop.
Fierbe dulceata la foc iute si amesteca din cand in cand, cu grija pentru ca zmeura sa isi pastreze cat mai mult forma. Adauga sucul de lime, semintele de la pastaia de vanilie si sarea. Cand dulceata incepe sa se lege da focul la minim. Aduna spuna care se formeaza in timpul fierberii. Las-o sa fiarba pana cand zeama scade la jumatate.
Desi poate parea ciudat sa adaugi sare in dulceata, aceasta ajuta la potentarea aromelor. Vei vedea ca dulceata va fi mai savuroasa.
Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Cum se serveste dulceata de zmeura
Dulceata de zmeura poate fi servita la micul dejun, pe paine prajita cu unt sau o poti folosi la prepararea prajiturilor.
Sursa foto: orangiesattic.blogspot.com