Ingrediente pentru gemul de dovleac
- 2 kilograme dovleac ras pe razatoarea mare
- 1 kilogram de portocale
- 2,5 kilograme zahar
- sucul proaspat stors de la o lamaie
- un baton de scortisoara
- o bucata anason stelat
- un praf de sare
Cum se prepara gemul de dovleac
Curata portocalele de coaja si taie-le cubulete. Elimina samburii din acestea.
Intr-o oala incapatoare adauga toate ingredientele si pune-le la fiert. Da focul la maxim pana cand acestea incep sa fiarba, apoi da-l la minim si lasa gemul sa fiarba timp de 40-50 de minute sau pana cand siropul este bine legat. Amesteca din cand in cand pentru a nu se lipi.
Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de sirop pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca gemul este gata.
Inlatura anasonul stelat si batonul de scortisoara si toarna gemul fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fudul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida si steriliza fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Sursa foto: pixabay.com