Sfarsitul verii si toamna reprezinta sezonul prunelor. Cea mai simpla conserva pe care o poti pregati din prune este gemul, pe care il poti servi in foarte multe feluri: pe post de umplutura pentru diferite deserturi sau uns pe paine, la micul dejun.
Ingrediente pentru gemul de prune
- 1, 5 kilograme de prune
- 0,5 cani apa
- 1- 2 linguri de suc de lamaie
- 8 cani de zahar
-
optional: 1 pachetel de gelatina .
Cum se prepara gemul de prune
Spala bine prunele si scoate-le samburii. Taie-le in jumatati sau sferturi.
Aseaza-le intr-o cratita care sa nu fie din aluminiu si pune cratita la foc potrivit. Lasa-le sa ajunga la punctul de fierbere , amestecand des. Acopera cratita cu un capac curat si care sa nu aiba vreun miros, da focul mai mic si lasa-le sa fiarba. Amesteca din cand in cand, iar dupa 10-15 minute vezi daca fructele s-au inmuiat bine.
Adauga zaharul, da focul putin mai tare si lasa-le sa fiarba impreuna, amestecand din cand in cand. Daca simti nevoia, poti adauga si pliculetul de gelatina, pentru ca gemul sa fie si mai gros.
Lasa-le sa fiarba pana s-au ingrosat, apoi, cand gemul are consistenta dorita, ia-l de pe foc. Pune cratita sa se raceasca, apoi muta gemul in borcane.
Acopera borcanele cu capace sau celofan si pune-le la racoare.
Cum se serveste gemul de prune
Se serveste fie ca umplutura dulce pentru clatite sau alte deserturi, fie ca atare.