Dulceturi & Conserve

#gem #gem de prune si mere #gemuri #reteta #culinar

Gem de prune si mere

Gemurile sunt pentru multi dintre noi bunatati cu care ne-am obisnuit inca de mici, atunci cand mama sau bunica ne intindea pe paine, la micul dejun, gem sau dulceata, din diferite fructe. Ne intrebam atunci cum se face oare ca din pruna din gradina iese asa o bunatate. Iata asadar o reteta de gem de prune si mere , care ii va face pe membrii familiei sa se gandeasca cu bucurie la micul dejun.

Ingrediente:

  • 1, 5 kilograme de mere tari, bine coapte
  • 1,5 kilograme prune tari, bine coapte
  • 625 ml apa
  • 3 kilograme de zahar
  • o jumatate de cana de suc de lamaie
  • o lingurita si un sfert de scortisoara


Mod de preparare:

    Spalati fructele bine si curatati-le de posibile zone afectate. Decojiti si scoateti samburii merelor, apoi taiati-le felii. Scoateti samburii prunelor.

    Legati miezurile de mar intr-un saculet de tifon. Puneti feliile de mar, prunele si saculetul de tifon cu miezurile de mar intr-o cratita. Adaugati apa si puneti cratita la foc mic pana cand fructele ajung sa fie numai pulpa. Adaugati zaharul, sucul de lamaie si scortisoara si amestecati, deasupra focului lasat la mic, pana cand zaharul se dizolva.

    Dati compozitia in clocot, pana cand gemul capata o consistenta groasa. Scoateti saculetul de tifon. Pentru a vedea daca gemul este bine facut, luati cateva linguri de gem din cratita si puneti-le pe o farfurie. Lasati sa se raceasca si dupa cateva minute, atingeti-le cu degetul. Daca pe deasupra s-a format o pojghita, atunci inseamna ca gemul este bine facut. Daca nu, mai lasati-l sa se fiarba.

 

Mod de servire:

Gemul poate fi pus in borcane si pastrat pentru mai mult timp. El poate fi servit insa si dupa ce s-a racit. Poate fi consumat ca atare, uns pe paine, sau pe post de umplutura de dulciuri, precum clatite, gogosi sau prajituri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dulceturi-conserve

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului