Ingrediente pentru zacusca de vinete
- 20 gogosari
- 20 ardei grasi
- 1 kg ceapa
- 10 vinete mari
- 1 kg morcovi
- 2 kg rosii
- 200-300 ml ulei
- 3-4 foi dafin
- 1 lingurita piper boabe
- 2 boabe enibahar
- sare
Cum se prepara zacusca de vinete
Incepe prin a coace ardeii si vinetele. Curata-le de coaja si lasa-le la scurs.
Intre timp curata toate celelalte legume foarte bine si spala-le sub jet de apa rece.
Intre timp toaca ceapa marunt si caleste-o la foc mic, in ulei. Cand devine translucida adauga piperul boabe, foile de dafin, enibaharul si morcovii rasi pe razatoarea mica si lasa legumele la innabusit timp de 10 minute. Adauga apoi gogosarii dati prin masina de tocat sau poti folosi robotul de bucatarie.
Cat timp legumele fierb, toaca vinetele si curata ardeii de seminte. Toaca-i marunt. Da rosiile prin masina speciala sau pune-le in blender pentru aobtine un suc.
Cand legumele din oala sunt bine fierte se adauga vinetele, ardeii copti si rosiile in oala si lasa totul sa fiarba la foc mic. La final adauga sare dupa gust.
Pune zacusca cat timp este inca fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fudul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei, apoi depoziteaza-le in camara. Zacusca de vinete poate fi pastrata in camara timp de un an, un an si jumatate.
Sursa foto: click.ro