Feluri principale

#gatire carne # retete friptura #carne #retete #friptura

Cum pastrezi suculenta unei fripturi. Iata ce trebuie sa faci pentru a evita uscarea carnii

O friptura buna inseamna in primul rand o carne suculenta, care sa nu fie uscata. Ea trebuie sa isi pastreze aroma si sucurile naturale, pentru a fi cu adevarat gustoasa.

Atunci cand gatesti o bucata de carne, pierderea apei poate determina scăderea ei la aproape jumatate din dimensiunea originala. Acesta va dobandi un aspect mai prăjit și va pierde acel suc care ii permite sa aiba o textura placuta si o aroma intensa.

De ce carnea elibereaza sucurile cand este gatita?

Asa cum corpul uman este compus din aproximativ 70% apa si carnea pe care o folosim pentru gatit, ca si orice mamifer, are o cantitate similara de apa.

Desigur, nu toate bucatile de carne retin apa in aceeași proportie si este, de asemenea, adevarat ca animalele mai tinere pastreaza mai mult. Acesta este motivul pentru care carnea lor este de obicei mai solida si este mai bine apreciata in bucatarie.

Cand vine vorba de gatitul de carne, daca nu luam masuri de precautie, aceasta apa va lasa fibrele musculare sa traga o parte din proteine. De aceea se formeaza această spuma cenusie bruna, care ne distruge mancarea.

Evita acumularea de lichide in tigaie

In primul conteaza foarte mult, tipul de tigaie pe care il folosim atunci cand gatim carnea.

Pe masura ce carnea se incalzeste, fibrele musculare incep sa se contracte, asemanator cu stoarcerea unui burete umed, iar apa incepe sa iasa. Dacă tigaia nu este capabila sa mentina o temperatura suficient de mare pentru a evapora imediat apa, aceasta va incepe sa acumuleze apa din carne in tigaie.

Temperatura va ramane la 100 ° C, ceea ce reprezinta temperatura de fierbere a apei si nu va crește la o valoare mai mare pana cand tot lichidul nu s-a evaporat. In timp ce se intampla acest lucru, carnea continua sa elibereze apa, așa ca va fi gatita si va fi complet uscata.

Ce trebuie sa faci

In primul rand este recomandat sa scoti carnea din frigider cu cateva ore inainte de a fi gatita. Astfel diferenta de temperatura va fi mai mica. Usuca cat mai bine carnea cu hartie absorbanta inainte de o gati. Nu o spala la robinet cu apa rece. Fileurile si bucatile mici de carne nu trebuie sarate inainte de a fi gatite deoarece sarea usuca. Acesta este motivul pentru care sarea a fost folosită în mod tradițional ca element de conservare a alimentelor.

Folosete o tigaie mare si un foc adcvat, pentru a ajuta la mentinerea unei temperaturi optime. De asemenea, nu umple tigaia cu carne. Aceasta trebuie sa aiba loc pentru a se gati bine. Cu cat tava este mai groasa, cu atat mai bine pastreaza caldura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din mancare

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului