Feluri principale

#cimbru #busuioc #ceapa #somon

Somon la cuptor

Somonul la cuptor este un preparat potrivit pentru o masa festiva, precum masa de revelion . Serveste-l cu lamaie si legume pe un platou elegant, pe post de antreu sau chiar de fel principal .

Ingrediente pentru somon la cuptor
 

  • ¾ cana vin alb sau supa de pui
  • ¾ cana telina maruntita
  • 1 ceapa mica
  • 2 lamai feliate
  • 8 frunze proaspete de busuioc
  • 2 lingurite tarhon uscat
  • 1 lingurita rozmarin uscat si tocat
  • ¼ lingurita cimbru uscat
  • 1 somon intreg
  • 1 ½ lingurite sare
     

Pentru sos:
 

  • 2 cepe verzi, taiate
  • ½ cana unt
  • 6 linguri faina
  • 2 1/3 cana apa
  • 2 1/3 cani vin alb sau supa de pui
  • 2 galbenusuri de ou, batute
  • ½ cana smantana
  • sare si piper dupa gust
     

Cum se prepara somonul la cuptor
 

Pune intr-o tigaie, la foc mediu, vinul, telina, ceapa, lamaile, frunzele de busuioc, tarhonul, rozmarinul si cimbrul. Lasa-le pe foc pana cand compozitia incepe sa fiarba. Apoi da focul mai mic si lasa sosul sa se faca in jur de 30 de minute, fara capac.

Somonul trebuie curatat bine. Daca doresti, ii poti inlatura capul sau coada sau i le poti lasa. Intinde o foaie de copt pe o tava si unge-o cu ulei. Apoi aseaza somonul, presara putina sare in cavitatea acestuia si apoi adauga sosul din tigaie cu ierburile aromatice. Inchide somonul in foaia de copt, avand grija sa sigilezi si capetele. Da tava la cuptor pentru 1 ora, la 210 grade Celsius.

Aseaza apoi somonul intr-o cratita care tine mancarea calda. Pastreaza din sosul somonului 1/3 cana.
Intr-o tigaie, soteaza ceapa verde in unt. Adauga faina si amesteca pentru omogenizare. Adauga apoi apa treptat, vinul sau supa de pui, precum si sosul pe care l-ai pastrat (1/3 cana de sos). Lasa totul pe foc pana incepe sa fiarba. Apoi mai tine sosul pe foc cateva minute, pana cand sosul se intareste.

Da focul mai mic. Ia o lingura de sos din tigaie si toarna-l peste galbenusurile batute de ou. Amesteca bine pentru omogenizare, apoi toarna totul in tigaie si amesteca mereu. Adauga si smantana, sarea si piperul. Lasa pe foc sosul pentru peste pana cand temperatura atinge aproximativ 90 de grade Celsius.
 

Cum se serveste somonul la cuptor
 

Se serveste pe un platou elegant. Deasupra se toarna sosul din tigaie. Il poti servi alaturi de frunze de salata, sparanghel sau orez, garnisit cu felii de lamaie.
 

  •   2010-12-29
  •   8134 vizualizari
  •   comentarii

Articol scris de

Andra Rotaru

Vezi toate articolele

Articole din mancare