Ingrediente (pentru 6 persoane)
Pentru sosul de chili
- 2 catei de usturoi
- 2 cm de radacina de ghimbir, curatat de coaja
- 1 ardei iute rosu
- 2 linguri pasta de chili picanta
- 2 linguri sos de peste
- 1 lingura suc de lime, proaspat stors
- 1 lingurita boia
- 1 lingura otet de orez
- sare
- piper
Pentru caracatita
- 2 kg caracatita, curatata si spalata.
- 6 linguri otet de orez ulei de masline
- 1 ceapa medie, tocata juliene
- 1 morcov tocat juliene
- 1 tulpina de telina, tocata juliene
- 2 lingurite seminte de coriandru
- 2 lingurite paprika afumata
- 750 ml Cabernet Sauvignon
- 1/2 cana otet din vin
- 2 linguri unt nesarat
- 1 cana frunze proaspete de busuioc, menta, coriandru
- 1 lingura suc de lime, proaspat stors
- 1/2 cana iaurt grecesc
- sare kosher
- piper negru proaspat macinat
Cum se prepara caracatita cu sos chil
Adauga in blender ustuoriul, ghimbirul, ardeiul iute, pasta de chili, sosul de peste, suc de lime si otetul de orez. Mixeaza totul pana obtii o pasta omogena. Toarna sosul intr-un castron si asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Acopera castronul si lasa sosul la frigider pentru a se raci. Poti pastra sosul la frigider timp de o saptamana.
Intr-o tigaie incapatoare adauga patru linguri de ulei de masline. Cand s-a incins adauga morocovul, ceapa si telina si caleste-le impreuna timp de 8-10 minute, pana cand se inmoaie. Adauga apoi semintele de coriandru si paprika afumata si mai gateste totul impreuna inca 2 minute. Adauga vinul, otetul si trei cani de apa. Asezoneaza cu sare si piper si adu totul la punctul de fierbere.
Cand incepe sa clocoteasca adauga caracatita si acopera partial vasul. Amesteca usor si intoarce din cand in cand caracatia pentru a se prepara uniform. Fierbe caracatita pana cand aceasta este suficient de moale incat sa o poti “taia” cu o lingura (aproximativ 60-75 minute).
Cand este fiarta, scoate caracatita si las-o pe o farfurie sa se raceasca. Indeparteaza pielea si taie tentaculele in bucati egale.
Intr-un castron incapator adauga o lingura de ulei de masline, tentaculele de caracatita taiate si asezoneaza cu sare si piper dupa gust. Adauga tentaculele intr-o tigaie incinsa si prepara-le timp de 8 minute, intorcandu-le de pe o parte pe alta. Unge apoi tentaculele su sos de chili si mai gateste-le timp de 5 minute.
Indeparteaza tigaia de pe foc si adauga untul. Amesteca bine pentru a se omogeniza.
Toaca frunzele proaspete de ierburi aromate si amesteca-le cu o lingura ulei de masline si o sucul de lime. Asezoneaza cu sare si pieper dupa gust.
Cum se serveste caracatita cu sos chili
Adauga in farfurii cate o lingura de iaurt grecesc. Adauga cateva tentacule de caracatita si presara deasupra putina salata de ierburi aromatice. Serveste imediat, alaturi deun pahar de vin rosu, demisec.
Sursa foto: eatyourbooks.com