Vinetele umplute cu carne reprezinta o mancare aromata, potrivita pentru sezonul rece. Reteta este pe modelul preparatelor din Orientul Mijlociu, unde bucataria locala include multe retete cu legume umplute cu orez, carne sau ierburi .
Ingrediente pentru vinete umplute cu carne
- 4 vinete
- 1 cana de orez (nefiert)
- 220 grame de carne tocata de vitel sau de miel
- 1 sfert de cana dintr-o legatura de patrunjel tocat
- 2 lingurite de suc de lamaie
- 1 ceapa mica, taiata marunt
- 1 sfert de lingurita de piper
- 1 varf de sare
- 1 strop de sos de rosii
- ulei de masline
- apa
Cum se prepara vinetele umplute cu carne
Spala bine vinetele si taie-le la capete. Acestea nu se vor arunca. Scobeste putin in centru vinetele, pentru umplere.
Pune ingredientele celelalte intr-un bol si amesteca-le bine. Daca vrei, le poti amesteca prin framantare manuala.
Compozitia rezultata este folosita pentru a fi umplute vinetele. Nu trebuie indesate, deoarece orezul oricum are tendinta de a se umfla, asa ca va avea nevoie de spatiu. Pune inapoi capetele.
Intr-o tigaie mai mare, toarna uleiul de masline. Aseaza vinetele vertical si toarna apa, astfel incat sa acoperi pana la jumatatea vinetelor. Pune capacul si lasa-le sa fiarba la foc mic cam jumatate de ora, maxim 40 de minute. Cand observi ca s-a facut carnea si ca orezul a fiert, poti lua tigaia de pe foc.
Cum se servesc vinetele umplute cu carne
Se servesc imediat, calde. Pot fi garnisite cu felii de rosie.