Varza de Bruxelles rumenita
Ingrediente:
Ai nevoie de 200 gr jumatati varza de Bruxelles, 2 cepe rosii taiate fideluta groasa, 2 lingurite ulei de masline, sare, piper, 4 lingurite unt nesarat, 1/3 cana felii de migdale, 1/4 cana stafide aurii, 2 lingurite suc de lamaie proaspat.
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 200 grade Celsius. Pune pe o foaie de copt varza de Bruxelles, ceapa, uleiul, 1/2 lingurita de sare si 1/4 lingurita de piper si da-le la cuptor pentru 20 - 25 de minute, pana cand legumele devin aurii maronii si se fragezesc. Se topeste untul intr-o tigaie. Se adauga migdalele si se prajesc amestecand continuu pana devin aurii. Se adauga stafidele, sucul de lamaie si 1/4 lingurita de sare. Dupa coacerea legumelor, se pun pe un platou si se stropesc cu amestecul de unt brun si migdale.
Dovlecel picant cu sos de cidru de mere
Ingrediente:
Ai nevoie de 2 lingurite zahar brun, 1/2 lingura coriandru, 1/4 lingura nucsoara proaspat rasa sau macinata, 2 dovlecei mici decojiti taiati in semiluna, 10 crengute de cimbru proaspat, 6 lingurite ulei de masline, 1 cana cidru de mere, 1 lingura otet de vin rosu, 1 lingura boabe de mustar, 1/4 cana frunze de patrunjel tocate, sare si piper pentru gust.
Mod de preparare:
Preincalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Intr-un bol mic amesteca zaharul, coriandrul, nucsoara si 1/2 lingurita sare si piper. Aseaza dovlecelul si cimbrul pe foaie de copt in tava. Presara ulei peste legume si jumatate din amestecul de condimente. Se pun la cuptor pentru 25 - 30 de minute, intorcandu-se o data pe partea cealalata. Se transfera pe un platou. Incalzeste cidrul intr-o cratita mica, micsoreaza focul si fierbe timp de 15 minute, pana scade lichidul. Intr-un bol mediu amesteca cidrul, otetul, mustarul, 2 linguri de ulei si 1/4 lingurita sare si piper. Pune apoi patrunjelul tocat si presara totul peste dovleceii de pe platou.
Morcovi copti, condimentati
Ingrediente:
Ai nevoie de 300 grame de morcovi subtiri curatati, 3 linguri ulei de masline, 1 lingura paprika afumata, 1/2 lingura nucsoara macinata, sare, piper, 2 lingurite frunze proaspete oregano tocate, 2 lingurite unt nesarat topit, 1 lingura otet de vin rosu, fistic sarat tocat fin.
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 220 grade Celsius. Pe o foaie de copt aseaza morcovii stropiti cu ulei, paprika, nucsoara, 1/2 lingurita sare, 1/4 lingurita pieper si oregano. Se dau la cuptor pentru 20 - 25 de minute pana devin maro aurii si fragezi. Se pun pe un platou, se stropesc cu unt si otet si se presara cu fistic.
Piure de cartofi si pastarnac
Ingrediente:
Ai nevoie de 3 cartofi medii decojiti si taiati cubulete, 3 bucati de pastarnac curatat si taiat bucati mici, sare, piper, 2 lamai, 1 1/2 cana lapte, 12 crengute de cimbru, 4 catei de usturoi zdrobiti, 4 lingurite unt nesarat.
Mod de preparare:
Pune cartofii si pastarnacul intr-o cratita la fiert. Cand a dat in clocot, adauga 1 lingurita de sare, redu focul si lasa sa fiarba inca 15 - 20 de minute. Cu cojitorul de legume, obtine 8 benzi de coaja de lamaie pe care le pui intr-o cratita mica. Adauga lapte, cimbru, usturoi si unt si pune la fiert. Dupa ce a dat in clocot, redu focul si continua fierberea inca 2 minute.
Scurge legumele, strecoara amestecul de lapte, il pui peste legume si fa-le piure. Adauga patru linguri suc de lamaie, sare si piper dupa gust si amesteca pana la omogenizare completa.