Sunt foarte multe moduri in care poti sa prepari un pui, insa una dintre cele mai sanatoase metode este coacerea lui pe gratar . Nu numai ca este o varianta mai sanatoasa, dar in acest fel puiul va fi mai gustos, mai suculent si mai aromat.
Pasul 1: Curata puiul
Puiul se curata de maruntaie, se spala bine si se portioneaza. Se taie pulpele, aripile, iar pieptul se poate injumatati sau se poate lasa intreg. Bucatile de pui se mai clatesc inca o data si se condimenteaza cu sare, piper, busuioc, rozmarin , cimbru sau orice alt condiment preferat.
Pasul 2: Pregateste gratarul
Pregateste un pat de carbuni si aprinde-l. Lasa gratarul deasupra carbunilor incinsi, iar daca nu este curatat, freaca-l cu o perie speciala (de obicei perie de sarma) si apoi cu o bucata de grasime sau cu putin ulei (pentru a nu se prinde carnea). Gratarul incins trebuie tinut cu un cleste sau cu un prosop care protejeaza de temperaturile ridicate.
Pasul 3: Pune carnea pe gratar
Inainte de a pune carnea pe gratar, trebuie sa ai grija ca focul sa nu arda, ci doar sa mocneasca usor. Altfel risti sa servesti o carne arsa, deloc placuta la gust. Cel mai bine este sa fie doar jar aprins pentru ca oricum carnea de pui este patrunsa foarte repede de caldura.
In mod normal, unei bucati de carne de pui nu ar trebui sa ii ia mai mult de 15 minute pentru a fi gata.
Puiul la gratar se serveste de obicei cu garnitura de cartofi prajiti , nature sau piure.